I ove godine ulazimo u Mjesec hrvatske knjige, obnavljajući strast čitanja, prisvajajući utjehu slova, slaveći trenutke druženja s knjigom na nezamislivim mjestima: pod školskom klupom , u šumi i polju, na grani i odrezanom panju, u vrevi kavane i seoskoj svadbi,u bolničkom krevetu i u redu pred šalterom… Knjige su nekome zabava a nekome sudbina, no uvijek izbor s trajnom posljedicom. Kao beton u kućnom temelju, one izgrađuju karakter, daju postojanost našim životima , otvaraju vrata duha, nude paralelnu stvarnost i prostraniji svijet.

Tako, prvoga dana Mjeseca hrvatske knjige, tradicionalne nacionalne manifestacije koja slavi knjigu i čitanje, piše Božica Jelušić, najavljujući čarobnih mjesec dana. Čarobnih za one kojima je knjiga hrana, poslastica, ali i život. Jer, ljubav prema knjigama i čitanju se stječe u roditeljskom domu, od prvih dana djetinjstva, uz čitanje bajki pred spavanje.  Mislite na to, odgajate li male, buduće čitatelje i jedine vrijedne životne istine potražite u knjigama.

Tražit će se i listati narednih mjesec dana i u našem gradu u prostoru Gradske knjižnice koja će biti središte događanja Mjeseca hrvatske knjige, ali i mjesto na kojem će se družiti književnici i njihovi čitatelji, mjesto gdje će se stvarati i razmišljati, mjesto gdje će se učiti nešto novo. Osim toga, Gradska će vam knjižnica uz svoj mjesec pokloniti i dar iznenađenja, pod nazivom “Vedar povratak kući”. Riječ je o jedinstvenoj akciji opraštanja zakasnine, što će reći, kako konačno možete , bez ikakve naknade, ali i bez neugodnosti i nelagode,  vratiti davno zaboravljene knjige na police knjižnice. Uz sjajnu akciju “Cijeli grad  čita” o kojoj će se, naveliko govoriti narednih dana, Gradska nam knjižnica  narednih 30 dana priprema i niz kvalitetnih sadržaja s kojima ćemo se moći upoznati putem službenog plakata Mjeseca hrvatske knjige, strateški raspoređenih diljem grada. Kako termine sadržaja treba uskladiti sa školskim obvezama, pripremljeni programi još će neko vrijeme ostati tajna. Uostalom, i svaka dobra knjiga u sebi krije tajnu za čije otkrivanje treba samo malo strpljenja.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari