Matematika u svijet donosi proporciju. Što to točno znači? Objasnit ću vam na primjeru suncokreta. U matematici postoji tzv. Zlatni rez, a naziva se i Fibonaccijev niz, koji označava niz brojeva oko kojih je svaki zbroj prethodna dva broja. To su brojevi 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 i tako redom… u beskonačnost. Postoji i izračunati omjer između brojeva tog niza koji iznosi 1.618034 i taj omjer reprezentira Zlatni rez ili iracionalni broj Phi (omjer cijele duljine dužine prema duljem dijelu jednak je omjeru duljeg dijela naprama kraćeg).

To nije običan zbroj brojeva zbroja prethodna dva broja, već ovaj niz brojeva pronalazimo u prirodi, a suncokret je najbolji primjer za ovo savršenstvo. Ako pogledamo sjeme unutar suncokreta, onda možemo ustanoviti da sjeme slijedi Fibonaccijev niz, odnosno, spirale koje se vide u središtu su generirane od ovog niza, a krivulje se odmotavaju u suprotnim smjerovima.

No, što ja ovim uvodom želim reći? Želim vam predstaviti moje suncokrete, koji su savršeni u svojim nesavršenostima. To je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška.

Kada je čovjek egzistencijalno zbrinut i kada živi na vrhu Maslowljevoj piramidi potreba i radi na samoostvarenju, onda je i u mogućnost sve što ima, a ne treba podijeliti sa zajednicom. Moj odabir je davati i doprinositi u udruzi Suncokret svojim znanje, iskustvom, angažmanom oko pronalaženja sponzora i donatora, te podrškom i ljudskošću.

Jučer, 16. svibnja, obilježava se Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama i svakako je prilika da se i na taj dan podsjetimo što je ovoj zajednici bitno. Svi vi, kolegice i kolege, znate da na našem tržištu rada postoji reguliran Zakon o  zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ma ionako, sve firme koje ih ne zapošljavaju redovito plaćaju naknade. Jedina regulacija se treba desiti u našim glavama, jer je bitno potaknuti zapošljavanja ove posebne skupine i omogućiti im da i sami sudjeluju u poboljšavanju njihove kvalitete života. Ono što ja, kao predsjednica udruge želim postići je privlačenje sponzora kako bi financirali rad udruge, raditi na zapošljavanju naših članova jer za sada, nažalost, nitko od njih nije u radnom odnosu.

„Suncokreti“ to zaslužuju.

Mirela

#proknjižime #nedjeljom #računajtenauspjeh

Komentari
Prethodni članakKomičarka i spisateljica Marijana Perinić predstavila roman Raskrižje
Sljedeći članakObitelj i prijatelji ispratili novogradiške bikere Maria i Ivana na avanturu u Afriku