Spisateljica, komičarka, imitatorica, voditeljica Marijana Perinić još jednom je iskazala svoj spisateljski talent. Predstavila je novogradiščanima dinamičan roman u kojem obrađuje ozbiljne teme današnjeg vremena kroz svoj prepoznatljiv stil koji odiše britkošću, optimizmom i smislom za humor.

Ipak, ispričala nam je autorica, ova knjiga ponajprije tematizira pitanja slobodne volje i sudbine, ali i onog vječnog pitanja ’što bi bilo kad bi bilo’ (what if) i to sve kroz život glavne protagonistice Kristine. ‘’Poanta knjige jest koliko svojim naoko nebitnim svakodnevnim odlukama možemo kreirati svoj život i utjecati na živote drugih. Sve izgleda jako nebitno i benigno, a u principu možemo izokrenuti svoje živote za 180 stupnjeva samo na temelje jedne odluke. Da ne vjerujemo u sudbinu, odnosno da smatramo da sve ovisi o nama, bili bismo ludi, hiperaktivni, nabrijani, a opet s  druge strane, tko vjeruje u sudbinu ima nekakvu utjehu i mir’’, ispričala je Marijana. Autorica knjige kaže kako sama vjeruje u sudbinu,ali i da je slobodna volja jako važna jer bi inače bili tromi i inertni. 

Glavna junakinja je Kristina, 39 godišnja Zagrepčanka, uspješna prevoditeljica koja je često na putu zbog poslovnih angažmana. Radnja romana kreće na Zapadnom kolodvoru, jednoga sasvim uobičajena, zimskog ponedjeljka. Kristina se vozi Uberom prema aerodromu kako bi odradila prevoditeljski posao u Parizu. Kako je na raskrižju Jukićeve i Savske ulice saobraćajna nesreća, na nagovor nervoznog taksista, koji ne želi preuzeti odgovornost ukoliko zakasne, ona mora donijeti jednu naoko nebitnu odluku: Skrenuti desno prema Trešnjevci ili lijevo prema zelenom valu kako bi stigla na let?

Kristina bira desno – život joj kreće u jednom smjeru. Kristina bira lijevo – život joj kreće u drugom smjeru….

O autorici:

Marijana Perinić rođena je 8. kolovoza 1978. u Šibeniku. Radi kao stand-up komičarka, imitatorica, spisateljica, voditeljica, menadžerica i turistički vodič. U svijet stand-up komedije ušla je 2007. godine. Iza sebe ima više od 400 nastupa u hrvatskim klubovima te brojna gostovanja diljem regije. Pokrenula je prvi tematski stand-up comedy show u regiji o muško-ženskim odnosima Štiklom u mozak, loptom u dupe, koji već godinama bilježi izvanredan uspjeh. Pokrenula je, organizira i vodi književne večeri pod nazivom Ženska priča, na kojima već treću godinu zaredom ugošćuje uspješne hrvatske autorice lijepe književnosti, beletristike i publicistike te umjetnice iz drugih umjetničkih područja. Vrhunac ljubavi prema pisanju i stand-up komediji njezin je prvijenac – zbirka kratkih priča sa stand-up comedy nastupa Gore ne može, koju je objavila izdavačka kuća Vuković.

Komentari
Prethodni članakZapočeo bogat program manifestacije “Volim ljeto i kulturu 2022.”
Sljedeći članakMirela Relković: Moji suncokreti