U blogu o padu društvenih mreža u vlasništvu Facebook-a pisala samo o pojavi koju sam usporedila s teorijom kaosa i leptirovim učinkom. To je ono kada leptir zamahne krilima na jednom kraju svijeta i prouzroči uragan na drugom kraju svijeta. Prije dva tjedna nisam slutila da će se desiti još jedan značaj leptirov mah i prouzročiti domino efekt. Slutite li o čemu pišem? O poskupljenu cijene goriva naravno!

Osim goriva rastu cijene i ostalih energenata, a govori se da će rasit još i više. Tako se cijena plina za kućanstvo povisuje nakon 1.4. sljedeće godine dok je za firme već poskupilo tri do četiri puta, kako je ovaj tjedan i najavljeno u medijima. Identična je situacija i s cijenom električne energije, a možemo očekivati i rast cijena komunalnih naknada.

Ono što zaista čini cijelu situaciju nezavidnom jest ta da rast cijena goriva utječe na cijene svih proizvoda i usluga i to je taj leptir o kojem pišem i koji dotiče sve i svakoga. S jedne strane naša vlada je odlučila reagirati, tako što je stabilizirala cijene na rok od 30 dana, čime se cijena benzina ograničava na oko 11 kuna po litri, dok s druge strane niti to nije dovoljno da brojni građani prelaze granice i u susjednoj BIH tankaju svoja vozila. Kada bi tankali i u ostalim susjednim državama i dalje bi jeftinije prošli, jer jedino Italija ima trenutno nešto više cijene. Intervencija države je ključna, jer rastom cijena gotovo svih proizvoda i usluga pada životni standard građana i otežava se poslovanje. Cijene energenata koje sada imamo i poskupljenja koja su najavljena utjecat će i na smanjenje kupovne moći građana, a time i pada potrošnja. Nema niti država koristi od ovakve situacije jer padaju i prihodi države koja ubire gotovo 60 posto od ukupne cijene goriva.

No, prava saga nastaje znajući da smo već tu gdje jesmo, a nismo još iskoristili dostupnost fondova za energetsku učinkovitost. No, kako bismo i iskoristili kada je natječaj trebao biti otvoren u petak – NIJE jer je aplikacija Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti imala tehničkih problema. Kažu da je pao server i nisu definirali sljedeći datum početka natječaja. Je li se ovo desilo slučajno?

Kako se inflacija već događa, a vidljiva je kroz povećane cijene hrane i kućanskih potrepština, što nam je donijela pandemija, ovaj rast goriva inflaciju će dodatno ubrzati. Iako živimo u tržišnoj ekonomiji, smatram da je dužnost države zaštiti svoje građane i intervencijom smanjenja trošarina i dvostrukog oporezivanja stabilizirati cijenu goriva umanjenjem državnih prihoda.

Mirela

#proknjizime #ponedjeljkom

Komentari
Prethodni članakProšli tjedan 388 prometnih prekršaja i 26 prometnih nesreća
Sljedeći članakStaro Petrovo Selo: Druženje i zajedništvo na kreativnim radionicama