Ponosno, ponizno i zahvalno čestitke našim Vatrenima na epskoj pobjedi nad Brazilom na svjetskom nogometnom prvenstvu u Qataru. Još jedan korak k tome da ova momčad ispiše svjetsku nogometnu povijest.

Svi oni koji nisu na tribinama u Emiratima, već gledaju, navijaju i podnose stojećki stres gledanja ovako napetih utakmica, okupljanje u ugostiteljskim objektima utječe na povećanu potrošnju. Brojevi kažu da Hrvati rado više troše kada naša repka zabija golove.

Tako je Porezna uprava s jednim dnevnim novinama podijelila informaciju da je na dan kada je Hrvatska pobijedila Kanadu Porezna zabilježila 3,9 milijuna pojedinačnih računa više nego npr. na isti dan tjedan dana ranije. To bi značilo da je to 382 milijuna kuna prometa više.

Ako usporedimo isto razdoblje prošle godine i ove godine u razdoblju prvog tjedna svjetskog prvenstva, u prvih deset dana Prvenstva izdano je 66 milijuna račun u iznosu od sedam milijardi kuna, što bi bilo za 9% više računa tj. 22% više iznosa samih računa. Naime ova statistika uključuje i akcije naplaćene tijekom Black Friday vikenda, ali i inflacije jer je vrijednost roba i usluga značajno porasla u usporedbi s istima prošle godine.

Osim povećanog broja fiskaliziranih računa, pojačanja potrošnja odnosi se i na nabavu dresova, a iako ne postoje službeni podaci, rekla bih da je i ostvarena prodaja i u trgovinama prehrambenim proizvodima.

Svi koji to žele i mogu u potrazi su i za ulaznicama za nadolazeće utakmice. No, uz to ide i trošak puta. Koliko se govori već se planiraju novi charteri, te su avio karte već u prodaji.
Možda je ove godine najpoželjniji Božićni ili Novogodišnji poklon – ulaznica za polufinale i nadam se finale svjetskog nogometnog prvenstva.

Ekonomski gledano ne čini se najidealnije razdoblje za potrošnju, s druge strane u što vrijedi ulagati ako ne u doživljaje i uspomene.
Računamo na uspjeh!

Mirela

Komentari
Prethodni članakZa vikend evidentirano 9 kaznenih djela – u Starom Petrovom Selu u prometnoj nesreći jedna osoba teško ozlijeđena, vozač napustio mjesto događaja
Sljedeći članakProšli tjedan 272 prometna prekršaja i 23 prometne nesreće