Pravoslavni vjernici slave Božić, najradosniji kršćanski blagdan u spomen na rođenje Isusa Krista.
U Okučanima u crkvi sv. Velikomučenika Dimitrija služeno je jutrenje. Službu je vodio novogradiški paroh, protojerej stavrofor Dragan Antonić.

Pročitana je poslanica patrijarha Irineja u kojoj između ostalog stoji – “poštujmo slobodu i pravo svakoga, ali isto tako znajmo da svaka zloupotreba slobode kao posljedicu ostavlja grijeh, odnosno smrt. A mi nismo stvoreni za grijeh i smrt, već za vrlinu i vječni život”.

Božić označava rođenje Kristovo i najradosniji je od svih velikih kršćanskih blagdana. Za njega su vezani mnogi običaji koji vrijeme od nekoliko nedjelja oko Božića čine najsvečanijim periodom u cijeloj kalendarskoj godini.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita blagdan i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu. Na ovaj blagdan pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Božić se slavi tri dana.

Osmog dana po rođenju Kristovom obilježava se po starom kalendaru početak Nove godine, jer se smatra da je osmog dana po rođenju Krist bio obrezan i Crkva je u spomen na taj događaj ustanovila blagdan upisan crvenim slovima, poznat u narodu kao mladi Božić, a Srbi ga zovu “Pravoslavna (ili “srpska”) nova godina”.

Nova godina se stoga kod pravoslavaca proslavlja u noći između 13. i 14. siječnja. Krišćani ne nazivaju Božić najvećim blagdanom jer je to zapravo Uskrs, koji slavi pobjedu života nad smrti.

Komentari
Prethodni članakSpektakularna završnica Božićnog turnira u Požegi: Novogradiščani najbolji
Sljedeći članakBranitelj Greiner: Jesam ja četnik i manje Hrvat zato što ću glasati za Josipovića?