Nastava je ovoga jutra počela i u Osnovnoj školi Matija Gubec u Cerniku. Jesu li spremni, otkrila nam je ravnateljica Reza Benković:

– Preporuka je bila da se učenicima omogući ulaz na što više ulaza u školi i mi smo to učinili. Imamo osam ulaza i točno se zna u koje vrijeme ulazi svaki razred i gdje. Poduzete su sve potrebne epidemiološke mjere, od dezinfekcije ruku, barijere za brisanje nogu, a imamo i specifičnu situaciju s maskama.

Budući su više od pola naših učenika putnici, oni u autobusu moraju imati masku. Postoji i preporuka da, po mogućnosti, sjede do učenika s kojima su u razredu,  također da sjede na istim mjestima.

Razgovarali smo o tome i s prijevoznicima, dakle, oni dolaze s maskama i čekaju svoje prijatelje iz razreda i samo dok čekaju ulazak u školu nosit će masku tih par minuta. Škola je nabavila svim učenicima maske, učenicima putnicima tri, ostalima i nastavnom osoblju po dvije maske. Učenici kada uđu u razrede, skidaju maske, predmetna nastava, također, neće morati nositi maske jer smo osigurali dovoljan razmak između učenika. Maske neće morati nositi niti učitelji, jedino ukoliko to žele.

Izuzetak su nastavnici koji predaju npr. vjeronak, engleski jezik, izbornu nastavu, oni moraju nositi masku. Oni su kada ulaze u razrede učenicima, da tako kažemo „strani čovjek” i moraju nositi masku. Formirane su skupine, u medijima se to nazivaju, „balončići” i svatko tko bi im se približio mora nositi masku – kaže Benković.

-Razmišljali smo o dvosmjenskom radu, međutim imamo sreću da imamo velike učionice i ne moramo ići na takav oblik nastave. Upute smo dali i roditeljima i oni se, doista, pridržavaju svega. Roditelji će danas, iznimno, doći prvi dan s učenicima prvih razreda. Nakon toga, nitko od roditelja ne može dolaziti u školu, već će komunikacija biti isključivo online.

Kao što sam već rekla, u svim učionicama je osiguran uvjet propisanog razmaka između učenika. Tome su itekako pripomogle klupe u kojim sjedi samo jedan učenik, tzv. jednosjedi. Dio takvih klupa smo imali, a dio smo naručili u Industrijskom parku Nova Gradiška. Za kratak rok izrade i pravovremenu isporuku zahvaljujemo našem dojučerašnjem kolegi, a danas direktoru industrijskog parka, gospodinu Ivanu Galiću.
Ovim putem moramo posebno istaknuti tvrtku Hladni val i zahvaliti gospodinu Matku Grgureviću na doniranim viziraima. Kao što već vjerojatno znate, u slučaju sumnje na covid 19 tijekom nastave osoba koja prati učenika u posebnu prostoriju i čeka roditelja, treba biti zaštićena vizirom ili medicinskom maskom – dodaje.

Foto: Danijel Ciprić

Komentari
Prethodni članakPočinje nikad neizvjesnija školska godina
Sljedeći članakUz prigodan program i nova pravila prvašići iz Lovraka krenuli u školsku avanturu