Danas počinje najizazovnija i najneizvjesnija školska godina, naravno zbog pandemije koronavirusa. Školarci se vraćaju u školske klupe, a u četvrak je na sjednici Vlade usvojena odluka o uvjetima izvođenja nastave, prema tri predložena modela. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Model A podrazumijeva da su svi učenici u školi uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera, model B je kombinirana varijanta u kojoj se škole sukladno svojim mogućnostima mogu organizirati na način da nastavu izvode u dvije smjene i time smanje broj učenika u školi.”

U prošlotjednom Intervjuu tjedna Media servisa ministar Fuchs je otkrio hoće li se sankcionirati učenici i nastavnici koji ne budu nosili maske:

“Prvo će obavijestiti roditelje, može poslati dijete kući, obaviti razgovore. To je put i pedagoška mjere koju treba primijeniti‘‘. A ako je nastavnik u pitanju, isto će ga slati kući? ‘‘Njih neće poslati kući. Ne mogu vam generalno odgovoriti, da ne bi netko rekao da smo mi odavdje propisali sankcije, ali u nekakvom radnom procesu postoji određena subordinacija čelnog čovjeka, institucije i zaposlenika‘‘.

Zbog epidemije koronavirusa – nema školskog zvona, školski sat je u većini škola skraćen, učenici viših razreda moraju nositi maske, a na odmore djeca idu isključivo s razrednim kolegama. Inicijativa GOOD upozorila je da resorno Ministarstvo nije napravilo pravovremenu ni dobru pripremu za početak nastave. Lovorka Bačić za Media Servis:

“Ono što nas posebno brine je to da nisu dali smjernice kako sadržaje prilagoditi novim oblicima rada, različitim modelima, što znači da bi moglo dosta djece, kao što je bilo u drugom polugodištu prošle nastavne godine, teže ili nikako pratiti nastavu.”

Iako je plan bio da sva djeca danas, napokon, sjednu u školske klupe, neka djeca će ipak nastavu pratiti na daljinu, odnosno online, što zbog zaraženih djelatnika, što zbog samoizolacije ili nemogućnosti provođenja epidemioloških mjera, neki samo dva tjedna, a neki i duže.

Izvor: Mediaservis
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakTin Tomić iz Orubice u Karmelskom novicijatu
Sljedeći članakMali Cerničani u školskim klupama: Sve je spremno i nastava može krenuti