U Velikoj gradskoj vijećnici sinoć je održana promocija knjige “Admiralovi zapisi – O pobjedi i ljubavi” autora Davora Domazeta Loše u organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška i novogradiškog Ogranka Matice hrvatske.

Ove godine je upravo ta knjiga proglašena knjigom godine o Domovinskom ratu, a u knjizi nije riječ o jednom hrvatskom admiralu, iako nosi i naslov “Admiralovi zapisi”, nego o hrvatskoj vojnoj pobjedi nad jugoslavenskim komunističkim totalitarizmom, o pobjedi u teškoj političkoj i diplomatskoj bitci na “velikom ratištu”.

Odlično posjećena promocija knjige dokaz je zaniteresiranosti domaće publike za tu tematiku, a promotor Davor Domazet nije razočarao prisutne. Naime na vrlo dinamičan način, uz iznošenje brojnih povijesnih činjenica, Lošo je pojasnio politički kontekst od II svjetskog rata do devedesetih godina prošlog stoljeća, a koji je u konačnici rezultirao Domovinskim ratom. Iznio je i manje poznate činjenice o porijeklu Josipa Broza Tita, te ulogu zasigurno najpoznatijeg obavještajca na ovim prostorima Ivana Steve Krajačića.

Od korespodencije generala, prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, vodećih članova vojnog miljea, obavještajne i srodnih organizacija, pa sve do ljudskog faktora, Domazet je dočarao planiranje vojno – redarstvene akcije “Oluja”, te provedbu iste. Pojasnio je i razloge sudjelovanja hrvatskih ratnih postrojbi u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini, te važnost Kupresa u datom trenutku rata. Sve to praćeno je vizualnom prezentacijom s geografskim kartama kako bi posjetiteljima bilo lakše pratiti tijek predavanja.

Sinoćnju pomociju posjetili su brojni gosti, a pozdravnu riječ u ime organizatora održao je pukovnik Mato Modrić. Riječi dobrodošlice uputio je i predsjednik Matice Josip Ostić, dok je u ime Koordinacijskog odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata govorio pukovnik Adam Tomičić. Dogradonačelnica Ljiljana Lukačević također je pozdravila sve nazočne i zahvalila Domazetu na posjeti uz nadu o ponovnom susretu.

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članak“Sačuvajmo običaje stare”: prvi koncert “Trenka” napunio dvoranu “Relković”
Sljedeći članakUčenici OŠ “Vladimira Nazora” Adžamovci na Adventskom sajmu