Svoj prvi cjelovečernji koncert sinoć su u novogradiškom Domu kulture održali članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk”. Posjetiteljima se predstavilo 74 sudionika, u nekoliko plesnih skupina, dramskoj, mlađoj i starijoj pjevačkoj, dječjoj i tamburaškoj. Nije izostao ni već poznati dramski igrokaz glumačke skupine pod nazivom “Oće Mata da se ženi i svoj život da promijeni”.

Tradicionalni su to koncerti “Trenka” koje svake godine organiziraju u povodu Dana grada i nadolazećih blagdana, a zbog velikog interesa posjetitelja, organiziraju ih u dvije večeri.

Udruga je osnovana 1994. godine. Broje 54 odrasla člana, i što je itekako bitno za reći i naglasiti – tridesetero djece.

Kako je istaknula predsjednica “Trenka” Verica Vuković, svojim radom i postojanjem žele njegovati tradiciju i baštinu svoga kraja, a puno pažnje posvećuju mladima i čvrsto se drže one stare izreke „da na mladima svijet ostaje“. Ostvarili su velik broj nastupa diljem zemlje i inozemstva, a nadasve vrijedno priznanje dobili su u povodu ovogodišnjeg Dana grada i blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Naime, za svoj dugogodišnji rad u kulturi, za hvale vrijedan rad na očuvanju kulturne i folklorne baštine grada Nove Gradiške i okolice dobili su Nagradu grada Nova Gradiška.

Sinošnji koncert bio je još jedna potvrda da su “Trenkovci” na pravom putu i da se uporan rad i trud nadasve isplati. Sve sekcije društva pod vodstvom Vesne Vlaović, Tonija i Marije Tkalčec oduševile su sve nazočne, a budući da nas društvo svake godine iznenadi novom koreografijom, učinili su to i sinoć. Sjajna koreografija pjesama i plesova iz Prigorja za koju su nošnje izradili sami “Trenkovci” na svojim radionicama “izmamila” je veliki pljesak svih posjetielja. Nisu puno zaostajali ni ostali izvođači, posebice najmlađi.

Koncert “Sačuvajmo običaje stare” nastavlja se i večeras od 18 sati, a kako doznajemo od organizatora, ulaznice su odavno već podijeljene.

Photo: Željko Idžotić

no images were found

Komentari
Prethodni članakPosluštajte novu pjesmu tamburaškog sastava TKANICA
Sljedeći članakLošo promovirao knjigu “Admiralovi zapisi – O pobjedi i ljubavi” / Foto