Novogradiški ogranak Češke besede večeras je organizirao jedanaestu manifestaciju „Kulturne večeri Češke besede Nove Gradiške i okolice“

Češka beseda je udruga koja okuplja pripadnike češke manjine, odnosno građane češkog podrijetla, djeluje na kulturnom, prosvjetnom, zabavnom i gospodarskom području, njeguje češki jezik, pismo i običaje češke manjine u Republici Hrvatskoj. Beseda promiče razvijanje prijateljske suradnje između građana Republike Hrvatske i matične zemlje. Doseljavanje Čeha u Hrvatsku trajalo je gotovo stoljeće i pol, a migracije su bile olakšane jer su obje zemlje tijekom 18. i 19. stoljeća pripadale Austro-Ugarskoj monarhiji. Osim one najveće u Daruvaru, Češka beseda djeluje i u Novoj Gradiški, predsjeda joj Vesna Valenata, a njeni članovi čuvaju nacionalni identitet svojih predaka organizirajući manifestacije slične ovoj večerašnjoj.

Iako na novogradiškom području potomci ne znaju jezik matične domovine, ili znaju tek njegove osnove, kroz Češku besedu nastoje čuvati običaje i posebnosti te kroz susrete s drugim Besedama u Hrvatskoj naučiti jezik svojih predaka. Na večerašnjim Kulturnim večerima, koje je Beseda organizirala u prostorijama Vatrogasnog doma, gdje su im privremene prostorije, okupili su se članovi i gosti iz  Slavonskog Broda. Gosti su srdačnost prijema uzvratili izvođenjem kratke komedije na češkom jeziku, a program je obogaćen i pjesmom u izvođenju zbora novogradiške Besede. Zahvaljujući novogradiškoj pjesnikinji Evici Kraljić i slavonskobordskom pjesniku Ivanu Mašeka iz Slavonskog Broda, nije nedostajalo ni književne riječi, a umjetnički karakter manifestacije upotpunila je izložba slika Štefice Sigurnjak, Ljubice Talan, Evice Kraljić, Katarine Čanić, Vesne Dumičić i Zdravke Džimbek. I ovaj je događaj priređen u okviru proslave nadolazećeg Dana grada, a večer je završila ugodnim druženjem uz ples i pjesmu.
Autor: Mario Trupinić/photo: novagradiška.com
Komentari
Prethodni članakNovogradiščanke lako do pobjede protiv Splita
Sljedeći članakLista broj pet – LISTA ZA PET