Nakon iznimno uspješne recepcije retrospektive u Muzeju Mimara održane u rujnu prošle godine, Nik Titanik odlučio je ovu doista zanimljivu izložbu predstaviti cijeloj Hrvatskoj.

Velikom retrospektivnom izložbom u novogradiškom Domu kulture, poznati hrvatski karikaturist Nikola Plečko predstavio je svoje genijalne uratke.

Autor za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, stoga je ovu izložbu i prozvao “Kronika hrvatske gluposti”. Pažljivi promatrač okoline i društvene stvarnosti u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe.

Na izložbi su predstavljena djela od ranih početaka Titanikovog stvaralaštva do danas. U tom razdoblju on se uspješno bavi portretnom i geg-karikaturom, odnosno, situacijskom karikaturom. Portretna karikatura dominira u počecima, a tijekom vremena razvio ju je u smjeru psihološke studije karaktera modela. Njegov crtež, bez obzira radi li se o portretnoj ili geg karikaturi obogaćen je nizom detalja i rekvizita. To je njegova stilska odlika koja kadar crteža čini bogatijim i gledatelju, odnosno čitatelju prihvatljivijim. Nik Titanik dnevno izrađuje dvije karikature: političku i sportsku. Karikatura je uvijek najprikladnija za izražavanje kritike društva, a često ima i karakter satire. Komentirajući svakodnevicu Nik Titanik najčešće prikazuje, kritizira univerzalne društvene teme kao što su politička zbivanja, muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi i tomu slično.

“Humor je ozbiljan posao”, izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je “najbistriji izraz čuvstva istine”, ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom, zapisala je u katalogu kustosica Sonja Švec Španjol. 

Izložbu “Kronika hrvatske gluposti” održana je u novogradiškom Učilištu kojega vodi ravnateljica Danijela Juranović, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Nik Titanik završio je i objavio svoj prvi strip album “1573.”. Nakon izuzetno uspješne i posjećene retrospektivne izložbe karikatura koju je održao u Muzeju Mimara krajem rujna i tijekom listopada 2019. godine, čime je proslavio 25 godina karikaturističke karijere, Nik Titanik je završio rad na svom prvom strip albumu i time se vratio svojoj prvotnoj umjetničkoj ljubavi – stripu. Nakon dvije godine samostalnog rada na scenariju i crtanju, strip se u prvoj polovici prosinca našao u prodaji putem web stranice www.niktitanikstudio.com/strip i u knjižarama u Hrvatskoj.

 

Komentari
Prethodni članakSubota na novogradiškoj tržnici – pripreme za zimnicu
Sljedeći članakUsprkos upozorenjima policijski službenici utvrdili 76 prekršaja u zonama škola!