Nakon što su njegova književna djela , ali i predstave obišle i preletjele svijet, upravo u Novoj Gradiški, rodnom gradu našeg najprevođenijeg i najizvođenijeg književnika i dramatičara Mire Gavrana petu godinu za redom održava se trodnevni književno – kazališni festival, “Let s Gavranom”.

Nova Gradiška je našem sugrađaninu Miri Gavranu nakon netom završenog “10. jubilarnog GavranFesta” u Pragu, odlučila i ove godine u trodnevnoj manifestaciji pripremiti brojna kulturna događanja u čast.

Ovogodišnji Peti Let s Gavranom u Domu kulture otvoren je skupnom izložbom radova na temu Gavranove biblijske trilogije (Judita, Krstitelj, Poncije Pilat) na kojoj su izloženi radovi hrvatskih akademskih likovnih umjetnika Mercedes Bratoš, Željka Bubalo, Dominique Jurić, Vande Jurković, Zorana Kakše, Sandre Radić Parač, Luke Petrača, Dragana Šijačkog, Vedrana Šilipetra i Nikole Vudraga. Autorica izložbe je prof. Danijela Juranović, viša kustosica.

Nakon svečanosti otvorenja, posjetitelji su uživali u kazališnoj predstavi “Sve o muškarcima” koja je do sada imala čak 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Janeira pa do Moskve, a vidjelo ju je više od pola milijuna ljudi. Redateljica predstave je Mladen Gavran, a glumili su Vedran Komerički, Rade Radolović i Tomislav Krstanović.

– ” Ovom lijepom izložbom otvoren je Peti Let s Gavranom. Predstava za djecu Mudra sova i lukava lisica namijenjena je najmlađima, jer bitno je dobiti publiku od malih nogu, kada se netko u ranom djetinjstvu nauči ići u kazalište velika je vjerojatnost da će nastaviti i kasnije. Drago mi je da ne preskačemo djecu na ovoj manifestaciji. Imam staromodni pogled na umjetnost, za mene je ona ukras života. Kazalište i književnost su beskrajno važni, uz glazbu i film, ali nekako najozbiljnije odgovore na životna pitanja tražimo od književnosti. Nadam se da ljudi u mojim romanima dobiju to po čemu smo više nego bića koja egzistiraju na ovoj Zemlji. Bitno je prepustiti se umjetničkom suglasju.”- rekao je pisac i dramatičar Miro Gavran.

Gradonačelnik Vinko Grgić otvorio je izložbu i naglasio kako su na Gradskom vijeću donijeli jednoglasnu odluku da je upravo Miro Gavran novi član visokog društva i počasni član Grada Nova Gradiška.  

– ” Istinsku zahvalnost i emociju imam prema Novoj Gradiški i Slavoniji, važno je ne zaboraviti svoj početni put. Važno je znati odakle si krenuo, tko ti je pomogao.. U Novoj Gradiški dolazim među bliske ljude, u toplu prijateljsku atmosferu.” – dodao je Miro Gavran.

Već danas u Učilištu Relković u 10:30 sati održat će se izvedba lutkarskog igrokaza „Mudra sova i lukava lisica“ za najmlađe koja je ujedno i druga predstava Dječje scene Teatra Gavran. Redatelj i kreator lutaka je Jakov Gavran, magistar glume i lutkarstva  Glume: Luka Bjelica i Jakov Gavran, a glazbu i stihove potpisuje Hana Huljić, magistra glazbene teorije i kompozicije.

Sat vremena kasnije, održat će se Međunarodni okrugli stol pod nazivom „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.- 2019.“ s brojnim stručnim sudionicima iz Hrvatske, Mađarske i Češke.

Večeras u 18,00 sati održat će se predstavljanje 2. izdanja knjige „Priče o samoći“ autora Mire Gavrana te još jedna izvedba predstave „Sve o muškarcima“ u izvedbi Teatra Gavran. Kraj književno- kazališnog festivala rezerviran je za „Jesensku šetnja mirinim zavičajem“ i okupljanjem ispred Doma kulture i turistički obilazak grada Nova Gradiška, obilazak rodnog sela i rodne kuće Mire Gavrana.

Komentari
Prethodni članakHOĆE LI USPJETI? Iz Slavonskog Broda, Državni arhiv vratit će u Požegu
Sljedeći članakNesavjesni vozač s 1,69 promila alkohola u krvi izazvao prometnu nesreću u Novoj Gradiški