Ove godine u rujnu mjesecu zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i treći put pokreće inicijativu za osamostaljenje i osnivanje javne ustanove Državni arhiv u Požegi

Prije pedeset i tri godine „mudra” požeška politika rekla je: „Suglasni smo Požeški arhiv pripojiti Arhivu u Slavonskom Brodu i zadovoljiti se statusom Odjela slavonskobrodskog arhiva”, piše portal RVA

I danas Požega uživa u tom statusu, iako su se mnogi kroz to vrijeme zalagali i borili za dobivanje prostora u Požegi, čime bi se počela ostvarivati temeljna pretpostavka toliko željenog osamostaljivanja Državnog arhiva u Požegi.

Godine 2002. za gradonačelnika Požege dolazi Zdravko Ronkokoji u samo 18 dana dodjeljuje 420 m² korisne površine za arhiv u Županijskoj 13, te 570 m²  zemljišta za koje se ubrzano rješava potrebna dokumentacija kako bi se izgradio i dodatni depo – katnica 750 m² korisne površine budući da je zbog dobre vibracije i relacije Požega – Ministarstvo kulture za tu namjenu osigurano 2,6 milijuna kuna.

Činjenica je da se stiglo do lokacijske dozvole, ali i do promjene vlasti na državnoj razini pa i novog miješanja karata – tim slijedom i do snažne sinergijske opstrukcije vanjskih i domaćih čimbenika kako bi proces bio obustavljen.

Druga inicijativa uslijedila je 2012. godine ali tadašnja ministrica, zaokupljena nekim drugim „interesima”, razvlačila je to i sporo i kilavo, a trebalo je uložiti puno napora i za najmanji pomak. No ovaj put uslijedila je promjena vlasti na lokalnoj razini koju to uopće nije zanimalo i proces je ponovno obustavljen.

Ove godine, u rujnu mjesecu, zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i treći put pokreće inicijativu za osamostaljenje i osnivanje javne ustanove Državni arhiv u Požegi koju usmjerava prema Ministarstvu kulture (glede osamostaljivanja), Ministarstvu državne imovine (radi dodjele još boljeg i kvalitetnijeg prostora) te Ministarstvu regionalnog razvoje i fondova EU (za relativno mala ulaganja u obnovu tog prostora putem „Projekta Slavonija”).

Sadašnje gradske ni županijske strukture, iako su upoznate s tom inicijativom, ni „A”. U sklopu te inicijative najavljen je ovih dana i izlazak iz tiska knjige „Rudolf Heli – Požega kroz povijest” pod motom „Vratimo državni arhiv Požegi

Kako stvari stoje odgovor iz Ministarstva kulture daje nadu i vjeru da je ova treća inicijativa doista pala na plodno tlo i da će Požega, koja je uz svoju prošlost dala neprocjenjiv doprinos znanosti, kulturi, umjetnosti i jeziku hrvatskom, napokon, nakon više od pola stoljeća, vratiti Arhiv u svoje okrilje.

Komentari
Prethodni članakU nedjelju manifestacija „Advent u Novoj Kapeli”: Zabavni program i besplatni pokloni za svu djecu!
Sljedeći članakKrenuo Peti Let s Gavranom; otvorena izložba, održana odlična kazališna predstava