Danas će u Hrvatskoj u 74 škole započeti s kurikularnom reformom. Riječ je o 48 osnovnih i 26 srednjih škola u sklopu kojih će ukupno osam i pol tisuća učenika biti uključeno u eksperimentalni program nazvan “Škola za život”.

Među tim školama nalaze se i četiri škole s područja Brodsko-posavske županije. Riječ je o osnovnim školama “Matija Gubec” iz Cernika sa 86 učenika i “Markovac” iz Vrbove sa 23 učenika. Od srednjih škola u eksperimentalni program kurikularne reforme uključeno je 57 učenika novogradiške Gimnazije i 149 učenika Srednje škole “Matija Antun Reljković”, Slavonski Brod. Naime, u program nisu uključeni svi razredi navedenih škola. Odlučeno je kako će reformom biti obuhvaćeni učenici prvih i petih razreda osnovnih škola za sve predmete, učenici sedmih razreda u predmetima kemija, fizika i biologija, te prvi razredi gimnazija – svi predmeti i prvi razredi strukovnih škola za sve opće predmete. 

Osnovnu školu “Matija Gubec” iz Cernika danas su posjetili čelnici Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić, zamjenik župana Damir Mirković, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović te direktorica Turističke zajednice Brodsko posavske županije Ružica Vidaković. Dobrodošlicu su gostima uputili učenici cerničke osnovne škole i domaćini, ravnateljica Reza Benković, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i mentorica i članica stručne radne skupine za provedbu eksperminetalnog programa “Škola za život” Đurđa Trupinić.

Pozdravili su i nove đake prvake, ali i pratili svečanost koju su, za male im prijatelje, priredili nešto stariji učenici ove škole.

Djeca u prvom razredu neće učiti pisana slova, neće se učiti nepotrebne činjenice

– Drago nam je da je naša škola ušla u eksperimentalni program “Škola za život”. Za ovaj smo se projekt morali dobro educirati i usavrštiti te pripremiti za početak programa. Svaki je učitelj po svojim predmetima, stručni suradnici i ravnateljica morali proći obimni program edukacije. Za prvi tjedan su nam stigli konkretni materijali s ishodima i aktivnostima i nadamo se da smo sve na vrijeme pripremili. Radujemo se da ćemo mi biti ti koji će jednoga dana reći da je naša škola bila među onima koje su pokrenule eksperimentalnu reformu. Što to znači u praksi?

Naši će učenici učiti na zanimljiviji i njima prihvatljiviji način. Učit će sadržaje koji su im potrebni za daljnje školovanje i život. Povezivat će se sadržaji i rješavati na nekim životnim situacijama i problemima, neće se učiti nepotrebne činjenice nego ćemo nastojati da svaku životnu situaciju iskoristimo kako bi dijete iz nje nešto naučilo. Konkretno, što se tiče prvašića, mogu reći da dijete neće učiti pisana slova u prvom razredu. Njihova ručica nauči pisati slova, međutim ono “nesretno” povezivanje njima je dosada uglavnom pričinjavalo probleme. Ekspertna skupina je dala prijedlog da se to uči u drugom razredu. To ne znači da učenici prvog razreda neće u okviru hrvatskog jezika naučiti pisati velikim tiskanim slovima, govoriti, izražavati se, slušati…

Kulturu jezika i dalje razvijamo, ali primjereno dobi. To je jedna od konkretnih promjena. Kroz program “Škola za život” nastojat ćemo djecu obrazovati za zanimanja budućnosti – kaže ravnateljica Osnovne škole “Matija Gubec” Reza Benković.

Svojih prvih školskih dana prisjetio se i župan Danijel Marušić te se osvrnuo na aktualnu situaciju u školstvu:

– Prije svega želio bih prvašićima i svim učenicima poželjeti sretan početak nove školske godine. Brodsko posavska županija kao osnivač nastoji djeci osigurati uvjete školovanja kao i u drugim većim sredinama. Devet se škola s područja županije obnavlja energetski, dobili smo mogućnost i “zeleno svjetlo” za Gimnaziju u Novoj Gradiški te školama u Davoru i Donjim Andrijevcima. Nadam se da će eksperimentalna reforma zaživjeti i polučiti dobre rezultate. U ovoj godini imamo 75 prvašića više nego prošle godine. Naravno, da u odnosu na prethodne dvije, tri godine imamo tristotinjak učenika manje. Odljev učenika i obitelji je evidentan, ali ipak stagnira. Naravno, da sve ove brojke treba uzeti s dozom rezerve – kaže župan Danijel Marušić.

– Ponosni smo što je cernička škola među onima koje kreću s eksperimentalnom reformom. Mi smo tu kao općina da im pomognemo, bilo u opremanju ili nečemu drugome. U suradnji s Turističkom zajednicom Brodsko posavske županije postavili smo “pametnu klupu” te dijelom pomogli u opremanju škole. U Cerniku je lijepo živjeti i nadam se da će to naši ljudi prepoznati – kaže načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

– Ovo je najljepši tjedan za učenika i svakog učitelja. To je vrijeme upoznavanja, igre, smijeha i nadam se da će se tako i nastaviti do kraja godine. Učitelju ne treba udžbenik biti osnova. Učitelju učenik treba biti poticaj i motiv da razvija metode i pristupe isključivo za učenika kojemu se obraća. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti – istaknula je mentorica programa Đurđa Trupinić, učiteljica razredne nastave, članica stručne radne skupine za provedbu eksperminetalnog programa “Škola za život”.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakGradonačelnik Grgić sa zamjenicima i pročelnicima posjetio osnovne škole i darivao prvašiće
Sljedeći članakUpute za roditelje prvoškolaca