Novogradiščani bi uskoro trebali dobiti reciklažno dvorište „Šagulje – Ivik”.

Tim povodom danas je u Uredu gradonačelnika Vinka Grgića održana uvodna konferencija na kojoj je predstavljen ovaj hvale vrijedan projekt koji se realizira kroz poziv „Građenje reciklažnih dvorišta” financiran iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020”.

– Nakon godinu i nešto više pripreme dokumentacije, obavljene su sve pripremne radnje, raspisani natječaji, odabrani izvođači i svi ostali sudionici u projektu. Ukupna je vrijednost projekta 6.151.692,79 kn, a ono što je najvažnije dobivamo 4,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Time smo se našli među rijetkim gradovima koji su dobili najveći dio bespovratnih sredstava.

Rok trajanja projekta je 24 mjeseca.

U prvoj poslovnoj godini, po ishođenju uporabne dozvole, predviđeno je u reciklažnom dvorištu primiti 600 tona komunalnog otpada što čini 0,045 posto odvojenog prikupljenog otpada na razini Hrvatske; u odnosu na 2015. godinu 1,74% na razini Brodsko posavske županije, a na razini grada Nove Gradiške 21,09%.

U reciklažnom dvorištu odvajat će se glomazni otpad, željezo, neželjezni metali, plastika, stari papir, karton, tekstil, staklena ambalaža, stari lijekovi, opasni elektronički otpad i to je samo jedna u nastavku naše priče vezane uz očuvanje okoliša. Završili smo sanaciju cjelokupnog komunalnog otpada, projekta vrijednosti oko 30 milijuna kuna; drugi je veliki projekt ovo reciklažno dvorište. Preostaje nam sortirnica za koju trenutno radimo projektnu dokumentaciju, vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti građevnu dozvolu i kandidirati jr za sredstva fondova.

Vjerujem da ćemo sljedeće godine ići i s realizacijom sortirnice i time završiti jedan kompletan ciklus vezan uz prikupljanje otpada i njegovo pravilno razvrstavanje. Kada ovo završimo, vjerujem da ćemo biti jedan od rijetkih gradova koji je u potpunosti „zatvorio” ovu priču – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Radove će izvoditi tvrtka „MIPEK” d.o.o. iz Križa:

– Ovo nam je deseto reciklažno dvorište koje ćemo raditi. Nadamo se brzom završetku – kaže Mario Petek, direktor tvrtke.

– Želio bih zahvaliti svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Tvrtka „Odlagalište” će voditi brigu o reciklažnom dvorištu i radujemo se činjenici da ćemo imati ljepši i čišći grad. Izgradnjom reciklažnog dvorišta svi građani Nove Gradiške moći će 48 vrsta otpada predati u reciklažno dvorište, naravno, osim komunalnog i biorazgradivog otpada.

Ne stajemo na ovome, tu je i sortirnica i kompostana. Kada zaokružimo cijelu tu priču tek onda ćemo moći reći da možemo gospodariti cjelovitim sustavom otpada na zakonit i ekološki način – kaže Marijan Furić, direktor tvrtke „Odlagalište” d.o.o.

– Ovo je samo jedan nastavak aktivnosti po pitanju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Još 2009. godine na području grada smo postavili tridesetak zelenih otoka gdje smo već tada omogućili građanima da dio otpada ostave na tim mjestima. Ministarstvo zaštite okoliša nam je odobrilo zaista maksimalni broj sredstava. Odobrena su nam i sredstva za nabavku spremnika za domaćinstva kako bi mogli odvojiti otpad na kućnom pragu. Sve to će rezultirati smanjenjem količina otpada na odlagalištu, ali i pridonijeti smanjenju računa – dodala je pročelnica Andrea Štengl.

Partner u projektu je i Industrijski park Nova Gradiška:

– Industrijski park zadužen je za promociju i vidljivost projekta. U principu, naš se dio posla sastoji u tome da ćemo ciljane skupine projekta, građane, poslovne korisnike i osobe s invaliditetom informirati o pravilnom gospodarenju otpadom te potaknuti ekološku svijest kako bi u konačnici ovaj projekt pridonio održivom razvoju našeg grada – dodala je Mirta Anjoš iz novogradiškog Industrijskog parka.

 

Komentari
Prethodni članakNovi niz oglasa za zdravstvene djelatnike u Općoj bolnici Nova Gradiška
Sljedeći članakZaigrat će se večeras u Drežniku „Kolo na medanu”