Dok je dio aktivnosti na poboljšanju uvjeta življenja stanara Doma za stare i nemoćne odrađen, ostaje pitanje kada kreće gradnja najavljenog novog dijela doma u kojima bi uvjeti trebali biti u skladu sa standardima.

NOVA KAPELA – Problem smještaja starih i nemoćnih u Novoj Kapeli problem je star više godina. Još 2013. godine pisali smo kako je inspekcija Ministarstva donijela odluku – da dom “Sveti Vinko” u Novoj Kapeli ne zadovoljava uvjete za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi i to na osnovi utvrđenih nedostataka i neispunjavanja tehničkih uvjeta.

Prema izvješću Doma za stare i nemoćne Slavonski Brod, pod koju, kao dislocirana jedinica, spada novoakeplački dom “Sveti Vinko”, u prošloj 2016. godini tamo je bilo smješteno 30 osoba. Uvjeti su u tom Domu značajno poboljšani u odnosu na ranije razdoblje. Naime, tijekom prošle godine korisnici su preseljeni iz starog objekta u novi dio koji su ranije koristile časne setre reda “Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice”. Rješenje je to koje ‘treba držati vodu’ do najavljene izgradnje novog objekta za smještaj starijih osoba.

A dokle se stiglo s tim poslom bilo je pitanje na koje je odgovor, od strane vijećnika Ante Žagrića, zatražen i na jučerašnjoj sjednici Županijske Skupštine.

Odgovor ne ulijeva previše optimizma, jer, iako je dio posla odrađen, na drugi dio mora se čekati.

– Projektna dokumentacija za izgradnju Doma u Novoj Kapeli ide i financira se iz decentraliziranih sredstava Doma za starije i nemoćne osobe, ali onaj problem koji postoji jeste krajnje financiranje projekta i zato se nažalost čekaju sredstava iz europskih fondova. Dakle još uvijek ćemo neko vrijeme pričekati do raspisivanja natječaja gdje će se moći kandidrati ovaj projekt, a za to vrijeme priprema se projektna dokumentacija – pojasnila je pročelnica županijskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije, Klara Šćuka.

Kroz Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, u čijem je sastavu i Dom u Novoj Kapeli, od početka njegova rada 1984. godine pa do zadnjeg dana 2016. prošlo je ukupno 2215 korisnika. Posljednji podaci s kraja prošle godine govore da su u Slavonskom Brodu bila smještena 234 korisnika, a u Kapeli njih 30 od mogućih 32. Tijekom prošle godine zaprimljeno je 398 novih zahtjeva za smještaš, a na ukupnoj listi čekanja nalazi se 1317 zahtijeva od čega njih 1074 za stambeni dio, 117 za stacionar, 10 za Dom u Kapeli i 116 prioritetnih zahtjeva.

Komentari