Već treću godinu bilježimo smanjenje broja učenika upisanih u osnovnu školu na području Brodsko-posavske županije, a ove godine je postalo osjetno.

Na području županije imamo 62 objekta područnih škola, većina je posljednjih godina obnovljena, ali u njima često nema djece pa imamo ne samo dvorazredne, nego i trorazredne kombinacije. Ove godine niti jedan učenik nije upisan u područnim školama Dubočac, Klakar, Kupina, Mačkovac, Poljanci, Prnjavor, Visoka Greda i Živike. Potresan je i podatak da u tridesetak škola imamo deset pa i manje učenika.

To su Banićevac (3), Bodegraj (6), Ciglenik (5), Cernička Šagovina (4), Dolina (9), Donji Crnogovci (10), Dubočac (2), Gorice (7), Grgurevići (8), Dragovci (19), Klakar (8), Kupina (7), Mačkovac (2), Magić Mala (10), Opatovac (5), Poljanci (5), Podvrško (6), Prnjavor (10), Ravan (2), Seoce (9), Siče (10), Smrtić (9), Srednji Lipovac (9), Sredanci (8), Svilaj (10), Trnjanski Kuti (8), Visoka Greda (3) i Živike (4).

Što reći ako znamo da je u matične škole u Donjim Andrijevcima upisano 15 učenika, u Garčinu 10, U Oriovcu 13 (a u Slavonskom Kobašu 11), u Vrpolju i Davoru 17, Novoj Kapeli 13, a u Starom Petrovom Selu 12. Stanje je tek naizgled bolje u gradskim osnovnim školama, ali i tamo su razredni odjeli sve manji i sve češće padaju na dozvoljeni minimum, ili se pak broj razrednih odjela smanjuje s 3-4 na 2-3.

Izvor: Posavska Hrvatska

Komentari