Božićni duh ne može se kupiti – no svaka dodatna kuna dobro dođe, a na takav dodatak – građani su se naviknuli, prenosi Sbplus

Krenule su isplate božićnica u državnim službama i tvrtkama, kao i privatnim tvrtkama. Dok će neki itekako osjetiti povećanje na svom kućnom budžetu – drugi neće, nimalo. No, prema najnovijem istraživanju – čak 70% građana očekuje nekakvu božićnicu i to prosječno oko 1500 kuna, piše dnevnik.hr.

Rekorder među privatnim tvrtkama je njemački trgovac DM – koji daje svojim zaposlenicima jednu bruto plaću.

Božićni duh ne može se kupiti – no svaka dodatna kuna dobro dođe, a na takav dodatak – građani su se naviknuli.

Ne baš redovito proteklih je godina božićnice dijelila država – no kao i prošle zime, i ove će biti isplaćen dodatak u iznosu od 1250 kuna svakome policajcu, medicinskoj sestri, učitelju i ostalih više od 200 tisuća državnih službenika. Neki privatnici – puno su velikodušniji.

Koliko ćete vi dati božićnice?” Mislim dvi i po tisuće ili tri, nisam siguran”, kaže hotelijer Jako Andabak.

Rekorder među privatnim tvrtkama je njemački trgovac DM – koji daje svojim zaposlenicima jednu bruto plaću. Pliva 2000 kuna. Lidl 1500 kuna. Hrvatski telekom 1250 kuna. A Konzum i Ina 1000 kuna. Te cifre bi bile veće da se njih posluša – poručuju poslodavci.

“Mi predlažemo Vladi da se taj dio božićnice poveća i da možemo isplatiti 13. plaću bez ikakvih poreza”, poručuje Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Od velikih državnih tvrtki najviše daje HEP, 1200 kuna, Poštari će dobiti 1000 kuna, dok zaposlenici HŽ neće dobiti božićnicu. Prema najnovijem istraživanju – 70% građana očekuje takav dodatak ovaj mjesec.  

“Tako su prošle godine ispitanici dobivali oko 1400 kuna, ove godine procjenjujem da bi to moglo biti 1500 kuna.” – “Prosječno?”

“- Tako je.Očekivanja su neznatno veća nego realno stanje”, kaže Maja Mahovlićiz moj-posao.net.

Uljepšavanje kućnih budžeta uslijedit će – poručuju nam iz većine tvrtki s kojima smo razgovarali – do petka 22. ovog mjeseca.

Izvor: Sbplus/ Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakDan otvorenih vrata projekta ”Razvoj vodno – komunalne infrastrukture Nova Gradiška”
Sljedeći članakFA KUU Cernik na gostovanju u Sloveniji