Prema rezultatima dva nedavno objavljena istraživanja, ljudi koji piju kavu smanjuju mogućnost srčanih oboljenja i srčanog udara, ali i drugih bolesti, poput oboljenja bubrega, navode znanstvenici.

Jedno istraživanje provedeno je u deset europskih zemalja, u njemu je sudjelovalo 520.000 ispitanika, dok su drugo istraživanje provele Sjedinjene Američke Države, a u njemu je ispitano 185.000 ljudi.

Cilj oba istraživanja bio je da se utvrdi veza između kave i zdravlja, odnosno rizika od smrti, a obje su studije imale veoma slične rezultate.

U usporedbi s onima koji ne piju kavu, kod ispitanika koji su pili jednu šalicu kave dnevno uočen je 12 posto manji rizik od srčanih poremećaja, raka, srčanog udara, dijabetesa… Još bolje stoje oni koji piju po tri ili više kava dnevno, kod njih je rizik manji za čak 18 posto.

Istraživanje je provedeno putem upitnika i provjera tijekom perioda od 16 godina, tijekom kojeg je umrlo 41.693 ljudi.

“Kava ima različite sastojke koji imaju osobine antioksidansa“, navode znanstvenici. Najveću korist od kave u organizmu ima sistem organa za probavu, dodaje se. Oni koji konzumiraju kavu imaju zdravije bubrege, što je utvrđeno zahvaljujući zdravstvenim podacima 16.000 ispitanika za koje su podaci bili dostupni.

Konzumiranje kave povoljno utječe i na kontrolu glukoze i manji broj upala u organizmu, što sve vodi tome da su oni koji piju kavu manje izloženi riziku od smrti.

Ljubitelji kave bez kofeina ne moraju brinuti – utvrđeno je da su efekti po zdravlje isti, a znanstvenici pretpostavljaju da pozitivan učinak za organizam imaju drugi sastojci kafe, a ne kofein.

Znanstvenici su ipak ocijenili da se ne može povući direktna veza između kave i zdravlja i da su možda oni koji piju kavu zdraviji na različite načine od onih koji je ne piju. Kako navode, koristi po zdravlje mogu biti i u različitim načinima života, a ne u samom napitku.

Oba istraživanja objavljena su u časopisu “Annals of Internal Medicine”.

Izvor: n1info.com

Fotografija: Ilistracija

Komentari
Prethodni članakČestitke novoizabranom predsjedniku Agencije za eletkroničke medije, a posebice našoj heroini novinarstva ANITI MALENICI, po pravdi Boga zaslužena, kao i svim ostalim vijećnicima
Sljedeći članakVeliki uspjeh Ribarske večeri i Fišijade