KATOLIČKI vjernici danas slave blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenja, čime za njih završava ovo božićno razdoblje. Katolici se prisjećaju i slave tri kralja, mudraca ili maga – Melkiora, Gašpara i Baltazara koji su se prema Evanđelju došli pokloniti novorođenom Isusu u Betlehemu.
KATOLIČKI vjernici danas slave blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenja, čime za njih završava ovo božićno razdoblje.Katolici se prisjećaju i slave tri kralja, mudraca ili maga – Melkiora, Gašpara i Baltazara koji su se prema Evanđelju došli pokloniti novorođenom Isusu u Betlehemu.

Svaki mu je donio po jedan vrijedan dar – zlato, priznajući mu kraljevsko dostojanstvo, tamjan za slavu njegove božanske naravi i smirnu, odnosno plemenitu mast jer su vjerovali da je čovjek i da će umrijeti za ljudske grijehe.

Vjeruje se da su oni predstavnici cijelog svijeta i simbol svjetla koje su prihvatili kršćani. Spomendan na njih, koje se smatra zaštitnicima hodočasnika, putnika, epilepsije, nevremena i tuče, slavi se danas, 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

Radi se o jednom od najstarijih kršćanskih blagdana, koji je u prvim stoljećima uključivao trostruko slavlje.

Blagdan rođenja Isusova, zatim blagdan pohoda triju mudraca, triju maga ili kako su ih u Srednjem vijeku nazivali triju kraljeva i naravno Isusovo krštenje na Jordanu.

Kasnije je naglasak stavljen na slavljenje triju kraljeva koji su se prateći betlehemsku zvijezdu došli pokloniti novorođenom Isusu. Crkva ističe kako je osnovno značenje blagdana da je Bog došao spasiti sve ljude i narode, a upravo to simboliziraju tri mudraca s Istoka.

Komentari
Prethodni članakMeđ. stolnoteniski turnir u S. P. Selu (photo)
Sljedeći članak7. kolo BIBL lige – KK Đuro Đaković ugošćuje Levski iz Sofije