Balkan International Basketball League, poznatija pod imenom BIBL ili Balkanska liga, u 7. kolu održavanja suočava, u ulozi domaćina, Košarkaški klub Đuro Đaković i ekipu Levski Sofija iz Bugarske. Svi ljubitelji košarkaških majstorija te oni vjerni pratitelji međunarodne košarkaške scene, sutra od 18 sati u dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu mogu uživati u ovom, uvjereni smo, atraktivnom ogledu dvije košarkaške ekipe s bogatom sportskom prošlošću.

Prvo nekoliko riječi o samoj ligi. Naime, Balkanska košarkaška liga se od 2008. godine igra u zemljama na geografskom području Balkana (otud i naziv), a sudionici su one momčadi koje se zbog svog smanjenog budžeta ne mogu probiti na europskoj košarkaškoj sceni. Ovo ne valja shvatiti kao degradirajući predznak, jer je cilj lige nešto sasvim suprotno – podizanje kvalitete u igri i učvršćivanje statusa u Europi. Sudionici su iz godine u godinu sve zadovoljniji profesionalnom pristupu i uvjetima, i ne samo to, redovito se priključuju i neki novi klubovi. Uzmimo u obzir kako su se u prvoj sezoni natjecali samo košarkaški klubovi iz Makedonije, Rumunjske, Bugarske, koji prednjače svojom brojnošću, te Srbije, da bi se u narednim godinama natjecanje proširilo i klubovima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Jedan od naših predstavnika svakako je i Košarkaški klub Đuro Đaković iz Slavonskog Broda. Momčad iz Slavonskog Broda ove se sezone natječe u grupi A i dosada je zabilježila dvije pobjede i četiri poraza. Đuro Đaković još uvijek ima neke šanse kvalificirati se u playoff, no potrebne su mu obje pobjede u dvije zadnje utakmice protiv BC Levskog i  KK Kumanovo 2009. Izvršni direktor kluba Ivica Kardum smatra kako je već mnogo napravljeno u dosadašnem dijelu sezone, s obzirom da unazad dvije godine, koliko se klub natječe u BIBL ligi, nije uknjižena niti jedna jedina pobjeda. U zadnjem susretu protiv Levskog, Đuro Đaković je izgubio 77:73, što je vrlo tanka pobjeda protivnika. Vodstvo kluba je polučilo pouku iz te utakmice, stoga priprema taktiku koja bi mogla razoružati protivnika već od prvih minuta provedenih na parketu.

Da Balkanska košarkaška liga nije neko neozbiljno natjecanje, svjedoči vrlo kvalitetna internetska stranica sa svim aktualnim vijestima, rasporedom i statistikama, pa čak i live stream-om utakmica. No uživo je uživo. Uvjereni smo kako postoji veliki broj poklonika europske košarke na novogradiškom području, a sutra u 18 sati u dvorani Vijuš jedinstvena je prilika za navijačkom potporom KK Đuri Đaković, geografski nama najbližom košarkaškom momčadi koja je sudionik jednog velikog europskog natjecanja. Budući da je ulaz besplatan, preostaje samo snaga volje, dobra organizacija i vesela ekipa u automobilu.

Autor: Zorislav Knežević/photo: balkanleague.net

Komentari
Prethodni članakKATOLIČKI vjernici danas slave blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenja
Sljedeći članak“Vježbe komuniciranja”