Matica Hrvatska-otmjena stara “dama”koja već 170 godina čuva identitet i jezik hrvatski, potvrđujući kako su upravo jezik i pisana riječ duh nacije, ne posustaje u aktivnostima, usprkos godinama. Njen novogradiški ogranak, u svojoj 20-toj, još će jednom potvrditi zašto ga smatraju jednim od najvitalnijih i najaktivnijih

Kao najveći i najznačajniji nacionalni izdavač knjiga i znanstvenih časopisa, i naš će ogranak nastaviti tradiciju i svojim brojnim članovima i poklonicima u tradicionalnom GODIŠNJAKU predstaviti sva kulturna događanja u protekloj godini.

12. GODIŠNJAK OGRANKA MATICE HRVATSKE službeno će biti predstavljen 21.lipnja u 19 sati u prostoru Gradske vijećnice, pod budnim okom dugogodišnjeg predsjednika profesora Josipa Ostića, u društvu prijatelja, ali i suradnika, kojih je, svakim danom ( a potvrdio je to i ovaj Godišnjak), svakim danom i svakim novim brojem sve više.

Središnje teme 12.godišnjaka su dvije velike i značajne godišnjice-20.godina obnove rada ogranka i isto toliko godina od početka Domovinskog rata, tme o kojima pišu Josip Ostić i Miroslav Prpić, a prate ih sjajne fotografije Antuna Maračića. Petar Matajčević, čovjek koji zna i nepoznato o antropozofiji , predstavlja se kao novi suradnik Matice i kao autor priloga o velikom Rudolfu Steineru.

Kulturna događanja i ovaj će put predstaviti vrijedne matičarke, kolegice po struci, profesorice hrvatskog jezika, Vjekoslava Bagarić i mlada, ali sve aktivnija matičarka, Morana Plavac.Valja istaknuti i Danijelu Juranović, sandrtu Križić Roban, te Miroslava Pišonića kao nove suradnike Matice.

Ukoliko niste bili dio sjajne, multimedijalne prezentacije utvrde Gračanica-Lehowacz, upriličene uz Advent, Matičin Godišnjak donosi prilog Marije Mihaljević, ravnateljice Gradskog muzeja.

S prošlosti novogradiškog kraja upoznaje mladi povjesničar Mislav Kolić, ali i još jedan novi suradnik, Jozo Erpačić.Na mjesec borbe protiv ovisnosti i bogate sadržaje organizirane u našem gradu podsjeća Ljiljana Lukačević, a psihom se bave liječničko-bračni par oRšulić, u prvom, zajedničkom radu.Na povijesne zanimljivosti podsjeća jedan od najstarijih i najvrednijih matičnih suradnika, dr.Dragoljub Kocić.

Kako bi, ipak, ostavili nešto za iznenađenje, preostale teme i tekstove morat ćete prelistati sami. Kao i dosadašnjih godina, GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE moći ćete, na službenoj promociji  i kupiti.

Iako su kultura i čuvanje nacionalnog identiteta neprocijenjivi, izdavačka djelatnost, ipak, košta≥≤Stoga, ni ovog broja ne bi bilo bez značajne pomoći Brodsko posavske županije, grada Nova Gradiška, te zdravstvene ustanove Ljekarne Zubović.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakDan Općine Okučani
Sljedeći članakFolklorno ljeto – prilika za gušt i čuvanje baštine