Ukoliko nikada do sada niste razmišljali o planiarstvu kao hobiju ili životnoj strasti, ukoliko posjetite izložbu otvorenu u našem gradu sinoć ( srijeda, 15. kolovoza) uvjerena sam kako ćete mišljenje promijeniti.

Prema ideji Željka Brčića, novogradiščanima znanog kao Duša, uz pomoć Turističke zajednice grada, u sjajnom prostoru povijesne knjižare Bauer otvorena je izložba “80 godina Hrvatskog planinarskog društva Strmac”, u okviru sadržaja Novogradiškog glazbenog ljeta. Kako su naši planinari jedni od rijetkih koji se kontinuirano druže i educiraju po planinskim stazama dugih 80 godina, potvrdio je i gost grada, predsjednik Slavonskog planinarskog saveza, Oto Tosenberger.

Upravo se društvo Strmac ponosi takvim vrijednostima- tradicijom, mladim snagama, kojih je, zahvaljujući školi planinarstva pod vodstvom dr.Borisa Lovrića svakim danom sve više,ali i sedmoricom aktivnih pripadnika Gorske službe spašavanja. Njihova zadaća je i čuvanje spomenika kulture, ali i komadića povijesti koji pronalaze na svojim putovanjima. Podsjetimo, upravo su planinari inicirali obnovu srednjovjekovne kule Gračanica kod Baćin dola.

Jedinstveni postav ponudio je i požutjele fotografije, pristupnice društvu iz nekih davnih godina, ali i uvid u privatne obiteljske albume, koji su planinare predstavili kao ljude zaljubljene u život, prirodu, ali i dobro društvo. Slijedeći puta, stoga, kada pomislite kako je planinarstvo znoj, suze, pinklec na ramenu i cipele “pođonjene teškim čavlima” razmislite još jednom. A, onda posjetite izložbu. Prostor ne možte “fulati”, čekaju vas, autentični psunjski putokazi, koji će, vas vrlo brzo odvesti i na neke više nadmorske visine.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak21 godina od početka ratnih djelovanja na zapadnom dijelu BPŽ
Sljedeći članakUžarena rock večer NG ljeta uz Adastru i Opću opasnost