U Gornjim Bogićevcima u protekla dva dana obilježna je 21. obljetnica početka ratnih djelovanja na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije.

Tim povodom u utorak 14. kolovoza položeni su vijenci na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima članovima kluba, a odmah nakon toga otvoren je i Memorijalni nogometni turnir Da se ne zaboravi u kojem su sudjelovali klubovi iz mjesta gdje se Nogometni klub Sloboda iz Gornjih Bogićevaca ttijekom rata igrao svoje domaće utakmice. Kako je rekao tajnik kluba Antun orešić Sloboda je jedini klub u Brodsko-posavskoj županiji koji je bio aktivan i tijekom Domovinskog rata i igrao čak prvenstvene utakmice. Nažalost nekoliko je nogometaša Slobode stradalo tijekom tije prvih ratnih djelovanja i upravo iz tog razloga, a ujedno kako bi se zahvalili svim klubovima koji su im ustupili nogometne terene tijekom rata, održava se spomenuti memorijalni turnir.

Na turniru su ove godine sudjelovali nogometni klubovi Mladost iz Cernika, Budućnost iz Rešetara, Psunj Sokol iz Okučana i Sloga iz Nove Gradiška. S obzirom da je Mladost svladala Budućnost 6:0, a Sloboda Slogu 2:0, u finalu turnira sastali su se Mladost i Psunj, te su ipak Cerničani slavili 1:0 pogotkom Mateja Terzića i tako osvojili turni i dobili pehar za prvo mjesto.

Prije samog finala turnira jučer (srijeda, 15. kolovoz 2012. godine) su položeni vijenci na spomen obilježjima poginulih hrvatskih branitelja u Trnavi, Smrtiću, Gornjim Bogićevcima, Kosovcu i Dubovcu. Nazočni su bili osim branitelja i članova obitelji poginulih i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnik Pavo Klarić, dožupan Davor Vlaović kao i branitelji s područja Općine Sikirevci pripadnici 108. brigade koji su također dali svoj doprinos na ratištu Zapadnog dijela Brodsko-posavske županije, a čak je i 6 poginulo. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Sikirevci Ivan Dorić rekao je kako je na području cijele Općine bilo i civilnih žrtava, te ističe kako će nastojati svake godine dolaziti na ovu obljetnicu i upozoravati kako bi sve organizacije uključile u organizaciju kako bi se značajnije obilježio ovaj datum.

 

Sloboda – Hrvatski Dragovoljac 1:6

 

Na obilježavanju je nazočan bio i predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Nova Gradiška pukovnik Adam Tomičić koji je ponovno istaknuo slab odaziv branitelja, ali i članova obitelji stradalih. „Ova 21. obljetnica kao da je otišla u zaborav. Neki su stekli status branitelja, osigurali su mirovine, a ne dolaze se pokloniti svojim prijatlejima koji su im to i omogućili“, istaknuo je Tomičić. „Neka se barem udostoje doći neki koji nose danas financijska sredstva na kontu Domovinskog rata, pa neka se dođu pokloniti svojim poginulim susjedima, možda i prijateljima, iako mislim da im to nisu čim ne dolaze ovdje“, kritnično je rekao Tomičić i poručio svima onima koji ne dolaze na ovakva obilježavanja „da se ne lupaju o prsa i govore kako vole hrvatsku državu“.

Gornji Bogićevci su uvijek bili poznati po hrvatstvu i značajni u stvaranju Republike Hrvatske u prvim demokratskim promjenama, te je tako bilo i prvo mjesto na udaru, rekao je pukovnik Mato Modrić, predsjednik udruge branitelja 121. brigade. „U Domovinskom ratu, u VRA Bljesak Gornji Bogićevci su također bili vrlo značajni, međutim isto tako ključni je bio i Novi Varoš s obzirom da su Bogićevljani bili slabo opskrbljeni oružjem“, rekao je Modrić.

Na 21. obljetnici početka ratnih djelovanja nazočan je bio i brigadir Željko Žgela, zapovjednik 1. dragovoljačke bojne i kasnije zapovjednik 121. brigade Nova Gradiška. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Gornji Bogićevci Antun Zdunić također je rekao kako je jedan od glavnih ciljeva ovog turnira zahvaliti se, odnosno odužiti svim onim klubovima koji su im ustupili nogometni teren za domaće utakmice tijekom Domovinskog rata.

Jučer su otvorene i službene prostorije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranka Gornji Bogićevci, a odigrana je i revijalna prijateljska utakmica Slobode Gornji bogićevci i Hrvatskog dragovoljca iz Zagreba.

 

Autor: Marko Šimić/Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakTraže procesuiranje gradonačelnika Vukovića
Sljedeći članakKako žive planinari?