Ljeto je vrijeme kada su stršljeni najaktivniji, ali i najbrojniji. Njihove zajednice mogu napraviti veliku štetu u pčelinjaku. U borbi s njima pčelari imaju svoje metode, prave zamke koje postavljaju u neposrednoj blizini košnica, piše Agroklub.

– “Stršljeni napadaju pčele jer se njima hrane. Hvataju ih u letu i odnose u svoje gnijezdo. Veliki problem mogu napraviti u pčelinjacima kada se namnože,” – kaže iskusni pčelar Branislav Vilotić.

Da bi se s njima izborili pčelari prave zamke i to vrlo jednostavno. Potrebno je prerezati bocu na dva dijela. Donji dio kao lijevak, ubacuje se u donji širi dio. Poanta je ubaciti sladak sok, nešto slatko ili kvasce koji će provriti. Ulijeva se također i pivo, kao i malo octa, jer to neće privući pčele. Kada stršljeni uđu kroz lijevak oni smoče krila i ne mogu se ponovno vratiti.

I same pčele se na svoj način bore sa njima. “Pčele skupljaju stršljena i prave od njega lopticu, jer ga nisu u stanju tek tako ubiti,” kaže ovaj pčelar. 

Samo jedan stršljen u pčelinjaku ne može napraviti problem. Ali roj od desetak ili više svakako može. – “Ako se stršljeni namnože u tom slučaju nastaje problem. Tijekom protekle godine zabilježene su velike štete od stršljena i od osa. Ove godine napadi su krenuli opet, ali se nadamo manjim štetama do jeseni,” – ističe Vilotić. 

Stršljeni su opasnost za pčele, ali i za ljude. Ubod stršljena poznat je kao neugodno iskustvo. Jedan ubod je i više nego dovoljan, ali ubod više stršljenova istovremeno (u dijelu vrata ili glave), može biti čak i smrtonosan. Dok je kod uboda ose ili pčele veći rizik ako je osoba alergična na ubod ovih kukaca.

Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakDanas počinje jesenski rok državne mature
Sljedeći članakLani rođeno 700 djece više nego u 2017. godini, ali raste i broj pobačaja