Polaganjem ispita i eseja iz materinskih jezika, danas se otvara jesenski rok državne mature, koji će trajati do 6. rujna. S obzirom da je na ljetnom neki od ispita pao praktički svaki deseti gimnazijalac odnosno ukupno gotovo 9.000 kandidata, gužva će biti veća nego ikada.

Ono što će maturantima i ostalim pristupnicima svakako biti otegotna okolnost je činjenica, da se obvezni ispiti, koje je pala gotovo trećina pristupnika, pišu unutar pet dana. Prvi je na rasporedu Engleski koji se piše u ponedjeljak, 26. kolovoza. Test iz Hrvatskog jezika piše se dan kasnije, 27., a esej će maturanti pisati u srijedu, 28. kolovozaMatematika se piše već u petak, 30. kolovoza, a dan prije na rasporedu su dva tradicionalno ‘popularna’ izborna predmeta – Fizika te Politika i gospodarstvo.

Jesenski rok državne mature u školskoj godini 2018./2019. završava 6. rujna, ispitima iz Francuskog i Vjeronauka. Pet dana kasnije, 11. rujna, pristupnicima će biti vidljivi rezultati ispita, nakon čega počinje teći 48-satni rok za prigovore. Konačni rezultati objavljuju se 17. rujna, a to je ujedno i datum do kada pristupnici mogu mijenjati listu željenih studija. S liste je moguće brisati i dodavati studije prema prioritetu sve do 15:59 sati.

Foto: srednja.hr

Izvor: srednja.hr

Komentari
Prethodni članakNema razloga za uzbunu: Od danas do 23. kolovoza redovite letačke aktivnosti i moguće probijanje zvučnog zida
Sljedeći članakKako se riješiti stršljena, čiji je ubod smrtonosan?