Državni zavod za statistiku i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, objavili su izvješća prema kojima su Hrvatice tijekom 2017. godine, rađale s prosječno 28 godina, odnosno mlađe nego što je prosjek u Europskoj uniji. 

U EU je 2017. godine rođeno nešto više od 5 milijuna djece, a prosječna dob u kojoj žene rađaju prvo dijete je 29,1 godina. Najmlađe prvo dijete u prosjeku rađaju Bugarkinje s 26, a najstarije su Talijanke s prosječno 31 godinom starosti.

U Hrvatskoj najviše žena rađa u dobi od 30 do 34 godine, na godišnjoj razini najveći je broj onih koje rađaju prvi put, no s godinama raste i broj visokoobrazovanih majki, pokazala su statistička izvješća Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prenosi Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je 2018. godine broj živorođene djece bio 37.277. Iako je to za 700 djece više nego prethodne godine, broj novorođenčadi u 2018. još uvijek je manji od broja djece rođene u brojnim godinama prije toga. Dvjema petinama majki koje su rodile u 2018., to je bio prvi porod, dok je njih 20%, u protekloj godini rodilo treće dijete.

Unazad nekoliko godina, najviše je žena rodilo u dobi 30 i 34 godine, a njihov postotak se u 2018., kao i u godinama ranije, kreće oko 34 posto. Nakon njih slijede žene od 25-29 godina.

Sve kasnije zasnivanje obitelji povezano je sa socijalno-ekonomskim prilikama mladih koji sve u kasnijoj dobi imaju mogućnost zapošljavanja i rješavanja stambenog pitanja, navodi se u izvješću HZJZ-a koje prenosi Jutarnji list. S druge strane, sve je manje adolescentica i mlađih punoljetnica koje rađaju.

Oko 10 tisuća žena koje su rodile u 2017., imale su završen petogodišnji fakultet.

Broj  pobačaja i prekida trudnoće u 2018. godini u Hrvatskoj iznosio je nešto više od 7 tisuća. To je za oko 1000 pobačaja više nego u 2017., čime je prekinut niz od šest uzastopnih godina u kojima se smanjivao broj pobačaja. Od te brojke, nešto iznad trećine (2.558) njih, legalno su inducirani (izazvani) pobačaji, što je više nego godinu ranije. To su dakle oni pobačaji kada žena može legalno izvršiti pobačaj bez dozvole povjerenstva, ukoliko se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana.

Gotovo polovina žena koje su napravile inducirani pobačaj tijekom prošle godine, bile su u dobi između 30 i 39 godina, dok je 36 posto njih bilo u dobi od 20 do 29 godina. Tijekom 2018. godine zabilježeno je i 50 legalno induciranih pobačaja u maloljetnica, što čini dva posto legalno induciranih pobačaja. U mladih djevojaka od navršenih 18 do 20 godina evidentirano je još 114 takvih pobačaja što zajedno čini 6,4 posto.

Izvor: Jutarnjilist

Foto: Ilustracija/Internet

 

Komentari
Prethodni članakKako se riješiti stršljena, čiji je ubod smrtonosan?
Sljedeći članakPrijavite se na natječaj Europske komisije i osvojite 25.000 eura: Konkurirati mogu svi građani EU