Broj obrtnika prema zadnjim podacima iz Obrtničke komore na području Brodsko-posavske županije je  2.532 . U prošloj, 2019. godini Brodsko-posavska županija provela je niz projekata dodjele bespovratnih potpora u sektoru gospodarstva.

U lipnju je objavljen javni poziv za dodjelu potpora temeljem „Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva Brodsko-posavske županije za 2019. godinu”. Ukupno raspoloživa sredstva bila su 320.000 kuna. Za ovu godinu, nedavno je objavljen poziv za prijavu projekata i programa za dodjelu financijskih sredstava Obrtničkoj komori BPŽ  i udruženjima obrtnika na području Županije. U Proračunu Brodsko županije za 2020. godinu,  u programu Promidžba i razvoj gospodarstva planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 180.000 kuna za projekte i programe Obrtničke komore Brodsko-posavske županije i udruženja obrtnika, a namijenjena su sufinanciranju organiziranja seminara, radionica i drugih oblika stjecanja novih kompetencija znanja i vještina za podizanje razine poduzetničkih i institucionalnih znanja i vještina te jačanja konkurentskih sposobnosti poduzetnika i obrtnika, djelatnika Obrtničke komore BPŽ i udruženja obrtnika na području Županije te djelatnika ostalih javnih institucija i jedinica lokalne samouprave s područja Županije te organiziranja interaktivnih radionica za predstavljanje starih zanata.

Kao neposredni oblik potpore razvijanju deficitarnih zanimanja pa tako i onih obrtničkih, zanatskih industrijskih i dr. Brodsko – posavska županija već dugi niz godina stipendira studente sa svoga područja i to po osnovi deficitarnosti i darovitosti. Uz to stipendira i redovite studente medicine s kojima su krajem prosinca 2019. godine potpisani i ugovori o stipendiranju.

Neke su to od niza mjera i aktivnosti kojima se nastoji potaknuti mlade na ostanak i rad u Hrvatskoj, odnosno u Brodsko-posavskoj županiji stvarajući za to i primjerene uvjete u skladu s proračunskim mogućnostima. Ove godine, ističu u Brodsko posavskoj županiji, ugovor o stipendiranju bit će potpisan s 30 studenata po kriterijima darovitosti i deficitarnosti.

Izvor: župan.hr