U suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Novogradiška udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave NG plus u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ”Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina”, dana 06. ožujka 2020. godine u Novoj Gradiški potpisala je Ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta ”Razvoj socijalnog kapitala lokalne zajednice”.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 599.780,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Područje provedbe projekta je Brodsko – posavska županija, a trajanje 18 mjeseci. Tijekom projekta udruga će redovito obaviještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem medija. 

Projekt se provodi u suradnji s Gradom Nova Gradiška, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom slijepih Nova Gradiška. 

Kroz projekt pružit ćemo nezaposlenima podršku pri zapošljavanju kroz jačanje njihovih kompetencija (s naglaskom na meke vještine) te ih dodatno ojačati kroz stjecanje javne isprave putem verificiranih programa osposobljavanja, što će u konačnici doprinijeti i spriječavanju iseljavanja. Dvadeset sudionika će ojačati svoj položaj na tržištu rada kroz verificirane programe za obrazovanje odraslih za zanimanja koja su trenutno deficitarna na širem području Nove Gradiške, a nakon toga će usavršiti svoje meke i transverzalne vještine kako bi nadopunili znanja koja im programi za obrazovanje odraslih nisu omogućila. Za korisnike će se osmisliti 5 modula E-learning „Male tajne zapošljavanja“ kojima će ojačati ujedno i svoje digitalne vještine. E-learning će osigurati održivost projekta po završetku projektnih aktivnosti. Edukacija u sklopu mekih vještina odnositi će se na usavršavanje komunikacijskih i prezentacijski vještina, pisanja CV-a i molbe za posao, trening učinkovitog traženja posla i prikupljanja informacija o tržištu rada, te mogućnostima samozapošljavanja i pokretanja posla.

Program treninga za projekt osmislit će stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rada na području zapošljavanja. Projekt je u potpunosti usklađen s ciljevima Strategije razvoja ljudskih potencijala BPŽ 2016.–2020., te odgovara PO1 Povećanje zapošljivosti prilagodbom radne snage lokalnim potrebama i PO2 Jačanje socijalne uključenosti osoba u nepovoljnom položaju, uloge civilnog sektora i razvoj volonterstva. Projekt u potpunosti odgovara Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH jer omogućuje osobama u nepovoljnom položaju stjecanje znanja i vještina koje su tražene na tržištu rada unutar BPŽ. Projekt će doprinijeti prevladavanju siromaštva i socijalne isključenosti predloženih korisnika.

Cilj ovog projekta je ojačati položaj na tržištu rada za 20 dugotrajno nezaposlenih žena i mladih s područja Nove Gradiške kroz osposobljavanje za deficitarna zanimanja i jačanje mekih i trasverzalnih vještina.

U sklopu projekta zaposlene su dvije osobe: Rajko Aleksić kao voditelj projekta i Tamara Magdić kao koordinator, te voditelj odnosa s javnošću. 

Nadamo se da ćemo u narednom razdoblju biti uspješni s provedbom projekata koji će izravno utjecati na povećanje kvalitete života ljudi na području Brodsko – posavske županije. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakKako potaknuti razvoj obrtništva i ostanak mladih na području Brodsko posavske županije?!
Sljedeći članakLjepota i dobri običaji Slavonije: Proljetno orezivanje voćnjaka u Dragaliću / foto