Od 15. listopada do 15. studenog traje Mjesec hrvatske knjige. I ove godine brojnim aktivnostima obilježava ga Gradska knjižnica Nova Gradiška. Tim povodom jučer je u Novu Gradišku stigao Ognjen Livada, pisac i pripovjedač koji je za djecu iz vrtića održao interaktivne radionice na temu “Čudesne zgode letećeg diska”.

Ono što smatra najvažnijim, kaže Ognjen je da se na ovakav način djecu potakne na interakciju, da ih se uvuče u priču i tako ih se provede kroz kreativni proces stvaranja.

Do sada je objavio preko desetak priča za djecu u elektronskom obliku, od kojih su tri objavljene u tiskanom izdanju: Puž stolar, Vitez od Srca i Šume za ljude. U koautorstvu s Željkom Vukobratović objavljuje knjigu Kvantna književnost.

Pisati, je ističe, krenuo od mladih dana, kada su se priče na neki način počele same pojavljivati. “Jednostavno su se pojavili likovi koji su željeli biti ispripovijedani. Pišem jer ono samo želi izaći iz mene. Puštam unutarnjem dijelu da ispriča priču, a ja sam samo glasnik koji to sve stavlja na papir i zapisuje. ” – kaže Ognjen.

Njegove su priče raznolike i uvijek nastoji nešto kroz njih poručiti, ipak, tu poruku često prepušta slušateljima i čitateljima. “Uvijek želim nešto poručiti. Nešto što će osnažiti čitatelja da mu bude bolje, da on sam bude bolji. Ne nužno da se promjene vanjske okolnosti, nego onaj naš unutarnji proces.”

Pisao je kolumne za časopis Mamino sunce i portale Klokanica i Lukin portal. Autor je dva bloga radi kojih u nekoliko navrata biva praćen u domaćim medijima (8. Kat, Dobro jutro Hrvatska, RTL), Italiji i Novom Zelandu. Prošle godine dobio je i potporu Ministarstva kulture za izradu dječjeg romana Klik-ni makac.

Komentari
Prethodni članakDanas se zabavite uz manifestaciju “Dani cerničkog portugisca”
Sljedeći članakOdržana tradicionalna manifestacija “Cijeli grad čita”