Višestruki dobitnik Zlatne bilance za poslovanje, regionalni lider koji uspješno poslovanje temelji na uvažavanju struke, suvremenosti, ali i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji, prvi proizvođač sjemena ječma u Hrvatskoj, Poljoprivredno prehrambeni kompleks Nova Gradiška, uvažavajući dobar partnerski odnos, danas je ( srijeda, 30.siječnja ) za svoje kooperante, u ugodnoj, ali profesionalnoj atmosferi, održao radni sastanak, s ciljem ugovaranja poslova proljetne sjetve, ali i educiranja i informiranja, u očekivanju još jedne uspješne sezone.

Prvi ovakav sastanak održan prošle godine, naišao je na sjajan odaziv kooperanata, te pokazao kako su, unatoč zabludama, poljoprivredni proizvođači  svjesni što im nosi Europa, itekako spremni  na edukaciju, ali i kvalitetan partnerski odnos u kojemu mogu profitirati obje strane. Možda upravo u toj činjenici treba tražiti formulu uspješnog poslovanja, pozicioniranja na tržištu, ali i prepoznatljivosti Poljoprivredno prehrambenog kompleksa. Uz analizu stanja ozimih usjeva  s posebnim osvrtom na površine zasijane na prostoru Brodsko posavske županije, stručnjaci, članovi tehnološkog tima PPK-a, diplomirani inženjeri, Danko Vincetić i Antun Krmpotić, kooperante su upoznali i s detaljima ugovaranja proljetne sjetve, ali i s brojnim novostima u kooperaciji koje će zahtijevati izlazak na europsko tržište, poput recimo, strogo certificiranog sjemena pšenice.

Podsjetimo, kada je riječ o području djelovanja PPK-a Nova Gradiška, proizvodnja ozimog i jarog pivarskog ječma  za potrebe tvornice Slavonija slada  ugovara se s kooperantima za područje cijele Hrvatske, dok se ostale ratarske kulture ugovaraju samo na području Brodsko posavske županije. Plan za ovogodišnju sjetvu kroz ugovorenu suradnju, upoznao je Danko Vincetić, identičan je onom prošlogodišnjem, što će reći kako za sve one koji žele sigurniju proizvodnju, mjesta na tržištu, itekako ima. PPK će  u proljetnom  dijelu ugovarati soju, suncokret i kukuruz, prema slijedećem planu: 100 hektara suncokreta, 700 hektara soje i 500 hektara kukuruza, ali su, ukoliko bude interesa, plan spremni i proširiti. Upravo takav način poslovanja kooperantima nudi sigurnost proizvodnje,  a za PPK znači osiguravanje repromaterijala-gnojiva, sjemena, zaštitnih sredstava, potom otkup proizvedene robe po tržišnoj cijeni, uz sigurno plaćanje, ali i kontinuirano praćenje stručnog tehnološkog tima.

Obilaskom usjeva, organizacijom stručnih i radnih sastanaka, poput dana ječma, pšenice, kukuruza, stručnjaci okupljeni u tehnološki tim stečena iskustva i znanja svakodnevno prenose svojim proizvođačima, s ciljem proizvodnje kvalitetne robe koja će na tržištu postići najbolju cijenu.Iako su tradiciju korektnog ugovaratelja odavno potvrdili, a ugled itekako stekli, svojevrsna misija tvrtke je stvoriti još jaču povezanost s proizvođačima. Na tom tragu organiziran je i današnji radni sastanak. Bila je to prilika i da se kroz prošlogodišnja iskustva i primjere, kao i mrežu proizvodnih i demo pokusa još jednom podsjeti i upozori na sorte i hibride koji su se pokazali najboljima i najkvalitetnijima. Svi oni poljoprivrednici koji se do sada možda još nisu odlučili za ovakav  vid partnerskog odnosa, odnosno kooperaciju, koja pruža određenu sigurnost u proizvodnji, a imaju određene ratarske površine, mogu to učiniti  po žetvi, uz jedan uvjet-strogo certificirano sjeme, pogotovo kada je riječ o žitaricama.

Još jedna velika novost predstavljena danas, po uzoru na brojne europske zemlje, na tragu sve kompleksnijih klimatskih uvjeta, i sjajna opcija za kooperante svakako je mogućnost ugovaranja osiguranja usjeva od požara, tuče i udara groma, kod osiguravateljske kuće, Croatia osiguranje, pri čemu bi PPK kooperantima plaćao policu, koju će oni, potom rješavati po predaji usjeva.

Prateći suvremene trendove koji za cilj imaju povećanje kvalitete poslovanja u svakom smislu, ali i usklađivanje načina rada s onim europskih poljoprivrednih proizvođača, mladi član tima za kooperaciju, Ivan Ivković, kooperantima je danas predstavio i svojevrsni pilot projekt elektronske evidencije biljne proizvodnje . Kroz projekt poljoprivrednici će, elektronskim putem i unosom podataka,  moći pratiti vlastitu proizvodnju, količinu gnojiva, ali i količinu i vrstu zaštitnih sredstava koja će, u skladu sa zakonskim regulativama Europske unije, ionako,  morati evidentirati. Obzirom kako su slični  programi i projekti do sada zaživjeli  ,uglavnom, na razini resornih Ministarstava, ili županijskih poljoprivredno savjetodavnih službi, Poljoprivredno prehrambeni kompleks Nova Gradiška i ovdje se pokazao kao lider ponudivši svojim kooperantima i svim zainteresiranim proizvođačima mogućnost elektroničke evidencije vlastite proizvodnje. I ovaj je projekt pokazao, ističe Ivan Ivković, kako su, unatoč raširenim zabludama o nedovoljnoj informatičkoj pismenosti naših poljoprivrednika, stvari na terenu značajno drugačije. Uostalom, kooperanti su i do sada na određeni način vodili evidenciju vlastite prozivodnje, a ovako će to raditi s daleko manje utrošenog vremena, onako kako se to radi i u Europi .

 

A, da je Europa u određenim segmentima već stigla k nama, kao i  da je kvalitetnim poljoprivrednim proizvođačima tamo mjesto ,  svakodnevno kroz uspješnu suradnju s kooperantima dokazuje i Poljoprivredno prehrambeni kompleks Nova Gradiška. Današnji radni sastanak još je jedan  dokaz u prilog takvoj tvrdnji.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSmotra folklora “Županija igra i pjeva”
Sljedeći članakKad neće brdo Muhamedu….