Korizma je, za sve kršćane posebno vrijeme, vrijeme kada se svatko od nas priprema da dostojno, spokojno i čistoga srca dočeka najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Vrijeme je to posta i obraćenja, vrijeme kada tražimo sebe, tražimo bližnje, tražimo spas. Simbolično započinje obredom pepeljenja na Čistu srijedu, kada se posti i ne mrsi. U današnje vrijeme korizmu se ponekad pogrešno interpretira, što je posebno vidljivo u medijima. Razni članci i prilozi o tome čega se trebamo odreći vode nas na pogrešan put. Kako ističu svećenici, mladi ponekad i ne znaju što zapravo simbolizira post i nemrs, koja je svrha odricanja i tih 40 dana pripreme.

Najveći trenutak u povijesti Crkve jest Isusovo uskrsnuće. On je za čin prelaska u vječnost cijeli život pripremao ne samo sebe, nego i sve ljude. Vrijeme intenzivne pripreme nama je poznato pod liturgijskim pojmom korizme. To je simboličnih 40 dana u kojima se trebamo osobito pripremiti za Uskrs. No ne smijemo zaboraviti ni na činjenicu da zapravo svakodnevno trebamo biti spremni na Gospodinov poziv jer rečeno je kako ne znamo »ni dana, ni časa« kad će nas pozvati u vječnost te okusiti ono za što se Isus žrtvovao. U Bibliji se više puta spominje simbolika broja 40. Tu je veliki četrdesetodnevni potop kojim se sve loše izbrisalo s lica zemlje i označilo novi početak, četrdesetogodišnje lutanje izraelskoga naroda pustinjom do konačnoga dolaska u obećanu zemlju, četrdesetodnevno preobraćenje Ninivljana itd. Najznačajniji je Isusov četrdesetodnevni boravak u pustinji kao priprema za njegovo javno djelovanje, u konačnici za njegovu muku i uskrsnuće. Po tim uzorima i mi se pripremamo te 40 dana korizme putujemo kroz prijelazno razdoblje u kojem posebno preispitujemo vrijednost svojega kršćanskoga života i odlučujemo da ovo ne će biti samo prolaznih 40 dana, nego vrijeme u kojem smo se obratili Gospodinu, vrijeme u kojem smo čvrsto odlučili hoditi putom svjetla. Vrijeme u kojem se posebno trebamo odvratiti od ovozemaljskoga i okrenuti Onomu koji nas uvijek ljubi, iako toga nismo svjesni.

Što je post, a što nemrs, a što rade Davorci

Post i nemrs često se u javnosti, ali i među katolicima, smatraju sinonimima. No to nije tako. Vrlo je važno naglasiti i objasniti razliku između tih pojmova. Post za vjernike znači uzeti samo jedan puni obroku u danu. Kako bi zadobili Božju milost, blagoslov i oprost, vjernici poste i na taj način čine poseban i visoko cijenjen bogoštovni čin. Nemrs je uzimanje tri obroka dnevno, no ključno je to da se ne jede meso.

Na Čistu srijedu i Veliki petak ne provodi se samo post, nego i post i nemrs. To znači da vjernici tih dana jedu samo jedan puni obrok dnevno koji ne uključuje konzumaciju mesa. Strožim oblikom posta smatra se kada se konzumira samo kruh i voda. Vjernici se kroz vrijeme korizme pripremaju na razne račine, a jedan od njih su i korizmeni koncerti.

Dugu tradiciju održavanja korizmenih koncerata imaju članovi Kulturno umjetničkog društva „Matija Antun Relković” iz Davora. Održali su ga protekle nedjelje u župnoj crkvi u Davoru, a mještanima Davora predstavila se ženska pjevačka skupina ovoga društva. Izveli su stare pučke korizmene pisme s područja Požeške biskupije i oduševili sve nazočne. Davorci su, inače, poznati po dobroj pjesmi i odličnim glasovima te specifičnom govoru koji njeguju od davnina i s kojim se ponose. Legenda kaže, da svaki Davorac čim se rodi, odmah i zapjeva. To je nešto, kako ističu mnogi, što im je od Boga dano, urođeno i što s ponosom njeguju. U ovom društvu posebice brinu o lijepoj pjesmi, očuvanju običaja i nošnji svoga kraja, stoga je i ovaj koncert samo jedna “karika” u lancu niza nastupa i bogatog, plodonosnog rada. Nakon više nego uspješnog koncerta u svome mjestu, članovi Kulturno umjetničkog društva “Matija Antun Relković” idu dalje.

Kako ističu, već ove nedjelje, 31. ožujka nastupaju u Virovitici, stoga su pripreme za nastup u punom jeku, a za očekivati je da će svojim nastupom oduševiti i posjetitelje ovoga kraja.

Foto: KUD „Matija Antun Relković” Davor

 

 

 

 

Komentari