Saborski zastupnik Davor Vlaović iskoristio je priliku još jednom upozoriti na nečinjenje koje se odnosi na uspostavu i početak rada Sveučilišta Slavonski Brod za čiji su rad amandmanima vladajućeg HDZ-a osigurana sredstva u Državnom proračunu za 2019.

Kazao je kao su potrebni zajednički napori svih u sustavu da bi brodski studenti, s obzirom na gospodarsko propadanje Slavonskog Broda i okolice, dobili mogućnost studirati u vlastitom gradu na brodskom sveučilištu, smatra kako će studenti koji završavaju studije u rodnom gradu nastaviti u tom pravcu i biti ključna komponenta u revitalizaciji brodsko-posavskog gospodarstva.„Agencija za znanost i visoko obrazovanje je važna baš kao što je važno veće izdvajanja sredstava u Državnom proračunu za znanost i visoko obrazovanje. Zadatak agencije je očuvanje akademskih standarda i vjerodostojnosti kvalifikacija u visokom obrazovanju. Usporedimo li naša sveučilišta sa svijetom vidimo da naših sveučilišta nema niti u prvih 500, poseban je problem što niti diplome koje stječu naši mladi ljudi na našim sveučilištima često ne mogu nostrificirati i nakon odlaska u Europu prisiljeni su raditi niže plaćene poslove za koje je potrebna samo srednjoškolska diploma. Što činimo da se to promijeni i da naši mladi s našim diplomama budu zapošljivi u zemljama članicama Europske unije, mnogi su prisiljeni tražiti posao izvan granica Hrvatske jer ne mogu pronaći radno mjesto i zaraditi kruh u Hrvatskoj? Taj ispit nismo položili.“ kazao je Vlaović i ukazao na problem poboljšanja dostupnosti visokog obrazovanja svim mladima u Hrvatskoj što je po njegovim riječima moguće postići boljom mrežom sveučilišta i akreditacijom novih studijskih programa i novih sveučilišta.

„Treba otvarati nove studijske programe, posebice tamo gdje postoje zakonske pretpostavke. Od 2015. postoji zakonska pretpostavka da se osnuje sveučilište u Slavonskom Brodu. Što je učinjeno, rektor, prof.dr.sc. Damir Boras je uputio Ustavnom sudu Zakon o osnivanju Sveučilišta Slavonski Brod na ocjenu sukladnosti s Ustavom, Ustavni sud je odlučio da je Zakon sukladan s Ustavom i ostaje na snazi. Dvije i pol godine smo izgubili, jer je očito bilo važnije dodjeljivanje počasnih doktorata gradonačelniku Zagreba nego voditi brigu o mladima iz Slavonije, Slavonskog Broda i okolice da dobiju mogućnost studirati u svom gradu. Što se sad događa? U proračunu su osigurana sredstva za početak rada Sveučilišta Slavonski Brod i opet se ništa ne događa na realizaciji. Zašto to činite mladima u Slavoniji , je li i to dio projekta Slavonija ? Mladi u Slavoniji i Bosanskoj Posavini koji gravitiraju Brodu moraju dobiti šansu i sveučilište u svom gradu. I gradonačelnik Slavonskog Broda je uputio otvoreno pismom Vladi s pitanjem zašto se ništa na realizaciji brodskog sveučilišta ne radi. Je li to poruka mladima u Slavoniji, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški niste nam bitni, bitni ste samo kad trebamo vaš glas na nekim od izbora.Pitam kada će mladi u Slavoniji dobiti šansu, kad će moći upisati prve studijske programe na Sveučilištu Slavonski Brod, kad će Agencija za znanost i obrazovanje akreditirati prve studijske programe za sveučilište u Slavonskom Brodu? U današnje vrijeme najpovoljnije, za mlade ljude, je studiranje u vlastitom gradu, a velika je vjerojatnost da će u njemu nakon studija osti živjet, raditi i formirati obitelji. Hoćemo i ikada biti svi jednaki u našoj Hrvatskoj, hoće li Slavonci i Brođani imati ikada istu šansu kao gospodarski jaki dijelovi Hrvatske koje je na sreću razaranje Domovinskog rata zaobišlo.“ Zapitao se na kraju izlaganja Vlaović nezadovoljan nečinjenjem i ignoriranjem Zakona i saborskih odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Komentari