U organizaciji Turističke zajednice grada Nova Gradiška, Restorana s prenočištem „Slavonski biser“ i Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ iz Nove Gradiške održana je tradicionalna peta po redu „Sarmijada i provijada 2015.“
Ova jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj održana je prvi puta 20. ožujka 2010., a cilj ove Manifestacija je u gastro ponudi našeg grada osigurati dostojno mjesto sarmi i provi kao tradicionalnim jelima Slavonije.

-U ime Turističke zajednice grada Nova Gradiška, Pansiona „Slavonski biser“ i Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ iz Nove Gradiške započeli smo s našom 5. Sarmijadom i provijadom. Trenutno se nalazimo u dvorištu Restorana, a već su nam pristigli i naši natjecatelji koji dolaze iz četiri hrvatske županije, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Požeške i Brodsko-posavske. Ova je gastro manifestacija jedinstvena u Hrvatskoj, natjecateljskog je karaktera, a cilj nam je promocija bogate gastronomije slavonskog kraja. Sarma je jedna od delicija koju nudimo u našoj Slavoniji koju prati proja kao nekad u stara vremena, rekla je u kraćem razgovoru Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice grada Nova Gradiška.

„Sarmijada i provijada“ je započela okupljanjem ekipa u Pansionu „Slavonski biser“, a natjecanje je započelo u 14.00 sati. Kao i svih ovih godina natjecanje je proteklo u odličnom raspoloženju, pjesmu i šale natjecatelja i uz prezentaciju tradicijskih specijatiteta kontinentalnog dijela Hrvatske. Prosudbena komisija imala je i ove godine težak zadatak, odabrati po tri najbolje pripremljene sarme i prove. Između deset prijavljenih ekipa iz Vrbovca, Banove Jaruge, Krapja, Sunje, Bukovlja, Bebrine, Požege, Grabarja, Vrbja i Nove Gradiške, odabrali su najbolje.
Prema ocjenama peteročlane prosudbene komisije najbolje ocjene dobile su ekipe u kategoriji “Sarma”, 1. mjesto osvojili su prošlogodišnji pobjednici, ekipa Industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške, 2. mjesto, KUD „Sunjanka“ iz Sunje, a 3. mjesto, „Vranovke“ iz Vranovaca – Bukovlja.

U kategoriji Prova, 1. mjesto osvojila je ekipa KUD „Banova Jaruga“ Iz Banove Jaruge, 2. Mjesto, Udruga „Kraplani“ iz Krapja i 3. mjesto, KUD „Bebrinka“ iz Bebrine.
Svi nazočni natjecatelji i oni koji su se tu zatekli iz drugih razloga nastavili su druženje uz sarmu i piće, ples i dobru tamburašku glazbu.

Komentari
Prethodni članakUdruga “Kap ljubavi” obilježila Dan narcisa
Sljedeći članakIzborna godišnja skupština HKUU Trenk: Idemo dalje istom snagom i elanom