Danas se obilježava Dan narcisa, jednozdravstvena akcija tijekom koje se želi osvijestiti javnost , posebno žene o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.
Brojke su uistinu porazne. Rak dojke najščešća je maligna bolest žena u svijetu i vodeći uzrok smrti žena. U svijetu se godišnje dijagnosticira milijun i 300 tisuća novih slučajeva, a 460 tisuća žena godišnje umre. Smrtnost se smanjuje u onim razvijenim zemljama koje već nekoliko desetljeća provode program ranog otkrivanja oboljenja. U Hrvatskoj se godišnje svake godine povećava broj novooboljelih žena. Prema podatcima, svake godine se otkrije 2 300 novooboljelih žena, a gotovo tisuću žena umre od raka dojke.

Danas je novogradiška Udruga “Kap ljubavi” u prolazu za gradsku tržnicu organizirala podjelu narcisa, te na taj način simbolično obilježila ovaj Dan. Predsjednica Udruge Ružica Filković ističe kako se već četvrtu godinu zaredom prikupljaju novčana sredstva za kupovinu aparata za intraoperativno zračenje kojim bi žene bile ozračene samo jednom, i to za vrijeme operacije. Naime aparat je izuzetno skup, ali koristan.

Komentari
Prethodni članakOpet skandal s obrtnicima: Tajnica obrtnika ima brutto plaću 13.935 kuna
Sljedeći članakJučer održana 5. po redu “Sarmijada i provijada 2015.”