Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku iznosi 15 kg godišnje. Jabuku znanstvenici smatraju jednom od najkorisnijih namirnica za zdravlje organizma, jer je bogata vitaminima, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima oko 90 % vode, zbog čega uspješno osvježava i gasi žeđ.

U kombinaciji vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka, jabuka jača naš imunološki sustav, učinkovita je u borbi s virusima i batkerijama, štiti nas od prehlade, a smanjuje i rizik od pojave brojnih karcinoma. Osim toga, tvrde liječnici, jabuka pozitivno utječe na rad bubrega, jetre i žuči, na izgradnju kostiju i zubi, te je sjajan borac protiv karijesa.

Zbog svega je toga smatraju istinskom kraljicom voća. Njoj u čast, svijet godinama 20.listopada obilježava kao Međunarodni dan jabuka, na inicijativu londonske organizacije Common Ground, koja jabuku smatra simbolom fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju nam valja sačuvati. Svjetski dan jabuka u našem gradu već nekoliko godina zajedničkim snagama obilježavaju članovi Lige za borbu protiv raka “dr.Zorislav Slović ” i Udruge volontera. Učinili su to i danas ( subota, 19.listopada ) jedinstvenom izložbom slastica i proizvoda od jabuka, ali i druženjem s građanima.

Spajajući jabuku s humanitarnim aktivnostima na koje su nas navikli, članovi Udruge volontera današnji su dan iskoristili i za prikupljanje dobrovoljnih priloga koji će, kao i uvijek završiti na pravoj adresi. Ukoliko ih niste posjetili i osladili se kraljicom voća, razmislite o zdravstvenoj vrijednosti jabuke i povedite se za onom starom, narodnom koja kaže  “Jabuka na dan tjera doktora van!”

Sretan vam Svjetski dan jabuka !

Autor: Simonida Tarbuk/ Vanja Tutić

Komentari