Općinska organizacija Hrvatske seljačke stranke Općine Okučani i organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” organizirali su u Okučanima obilježavanje Dana kruha i Dana seoske žene.

Brojni štandovi prepuni tradicionalnih slavonskih proizvoda, ali i štandovi gostiju iz Mađarske privukli su veliki broj posjetitelja na obilježavanje Dana kruha i Dana seoske žene u Domu kulture u Okučanima. Gosti su mogli vidjeti, ali i probati različite proizvode, ne samo od brašna, vode i soli, nego i suhomesnate proizvode, nezaobilaznu rakiju, kolače i mnoge druge koji su možda zapostavljeni na našim krajevima, ali ih i dalje prave i drže tradiciju naše bake.

“Ovom manifestacijom pokazujemo što sve seoska žena svojim rukama može napraviti. Na neki način promoviramo seosku ženu i selo u cjelini. Dakako da seoska žena više nije ono što je nekad bila i da nosi puno veću odgovornost nego nekad. Danas se od nje očekuje puno toga, pa i da donosi novac u kuću”, kaže Ksenija Bokulić, predsjednica organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce Općine Okučani.

Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, još su uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije. Njihova uloga, kako u društvu i zajednicama u kojima žive, tako i u obiteljima, još je uvijek neprepoznata i marginalizirana, a posao koji svakodnevno obavljaju je podcijenjen i nepriznat, kažu stručnjaci.

Kada govorimo o posebnom položaju žena na selu u Republici Hrvatskoj, s osvrtom na strategije kojima se uređuje to područje, treba istaknuti mjere sadržane u Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova, za razdoblje 2011. – 2015. koja uključuje zaseban cilj usmjeren na unaprjeđenje znanja i svijesti o položaju žena u ruralnim područjima.

Upravo se ovim manifestacijama, kao što su obilježavanje Dana kruha i Dana seoske žene, želi poboljšati položaj općenito žena u društvu, ali i skrenuti pozornost na važnu ulogu seoske žene u razvoju seoskih područja.

“Čestitka organizatorima na kvalitetno organiziranoj manifestaciji Dani kruha. Naravno da žene dominiraju i da su vrlo aktivne, ne samo u okviru ove manifestaciju, nego i u okviru svih programa i projekata HSS-a. Ovdje je naglasak na život seoske žene, proizvodnju domaće hrane, očuvanje tradicijskih jela i želim čestitati svim seoskim ženama njihov dan”, kaže predsjednik županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije Davor Vlaović.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakSvjetski je dan kravate
Sljedeći članak” Jedna jabuka na dan tjera doktora van “