Udruga vinogradara i voćara Cernik organizirala je u petak i subotu, 18. i 19. listopada 2013. godine, po 5. put Dane cerničkog portugisca, manifestaciju koja je ušla u kalendar proizvođača vina, ne samo s cerničkog područja, nego i s područja okolnih općina odakle svake godine brojni posjetitelji rado dolaze u Cernik.

Kulmerov dvorac u Cerniku i ove godine je bio okupljalište ljubitelja vina, pogotovo cerničkog portugisca na 5. Danima posvećenima ovoj vrsti kapljice.

Manifestacija je počela simboličnim krštenjem mošta uz nazočnost brojnih posjetitelja, te članova tamburaškog sastava Ledina i Kulturno-umjetničke udruge “Cernik”. Iako je u prostoru dvorca kao i uvijek bilo prohladno, koja čaša vina i pečeni kesteni, kao i pjesma, bili su dovoljni da sve posjetitelje zagriju. Prvog dana ove manifestacije upriličena je i prezentacija Lokalne akcijske grupe “Zapadna Slavonija” koja je po prvi put, uz Brodsko-posavsku županiju i Turističku zajednicu Općine Cernik, bila pokrovitelj ove manifestacije.

Drugog dana nastupili su članovi Hrvatske pjevačke skupine “Slavča”, a upriličena je i prodajna izložba domaćih proizvoda. 

“Portugizac je tradicionalna sorta vinove loze u Cerniku, od davnina se uzgaja na našim brdima i pokazao je izvanredne rezultate. Poznat je i poseban po tome što se može piti kao izrazito mlado vino i u to vrijeme ima najljepše osobine”, kaže predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik Zvonko Živković.

Inače, cernički vinogradari su u zadnje vrijeme dosegli dobre standarde u proizvodnji vina, grožđa i voća. U spomenutoj udruzi ima dvadesetak vinogradara, a većina njih se bavi i proizvodnjom voća. Svake godine imaju brojne aktivnosti koje počinju obilježavanjem blagdana sv. Vinka, zatim organiziraju i Ćuptetijadu, svake godine idu na razna predavanja i usavršavanja, a na nekoliko lokacija u Općini Cernik podigli su i svoje vinograde. 

Brojni ugajivači vinove loze s našeg područja već su ranije govorili da će ova sezona vina biti zaista odlična, a s time se složio i predsjednik cerničke Udruge Zvonko Živković.

“Ova bi sezona mogla biti jako dobra, zato što su graševine i sva bijela vina imala vremena za lijepu zriobu, a isto tako i crna vina. Jedino je malo problema imao portugizac, jer je u zadnjem dijelu kolovoza pala kiša, pa je dolazilo do pucanja boba, ali i to smo riješili”, ističe Živković.

Autor: Nikola Knežević/photo: Željko Idžotić

Komentari