U okviru projekta Najbolje prakse za uključiva društva koji u našem gradu zajedno s mladima iz 10 europskih zemalja već četiri dana uspješno provode članovi Udruge gluhih i nagluhih , sinoć je kulminirao uz jedinstvenu Interkulturnu večer u kojoj su nacionalnu gastronomiju, glazbu, povijesno-zemljopisne informacije, ali i nepoznate običaje predstavili mladi Albanci, Bugari, Talijani i Hrvati.

Od zemlje u kojoj se najbolje jede ( tvrdi mlada Talijanka) ali govori najbolji engleski ( duhovito, uz pomoć gestikulacija i živopisnog govora tijela, objašnjava mladi Talijan), preko  zemlje orlova začuđujuće ljepote ( rekoše nam mladi Albanci ), do Bugara koji žive u zemlji prepunoj administrativnih prepreka, ali i organiziranog kaosa ( zvuči li poznato ? ), do zemlje najljepšeg mora i najfinijih Bajadera ( ponosno su ustvrdili organizatori i domaćini, logistički pojačani promotivnim filmom Hrvatske turističke zajednice, ali i najukusnijim proizvodima ) Interkulturna večer organizirana sinoć ( utorak, 6.studenoga ) u restoranu Slavonski biser, gdje je mladim europljanima i baza narednih tjedan dana, bila je pun pogodak.

Dobra zabava, opuštena atmosfera, miks nekoliko europskih jezika koji nadjačava engleski s neodoljivim naglascima, razgovori o Fatmagul i Kerimu, ali i fenomenu turskih serija, rušenje predrasuda i stereotipa, prepucavanje čiji je dio Jadrana najljepši-talijanski ili hrvatski- sve to uz nekoliko različitih vrsta rakija, ( od kojih su se gosti, ipak najviše ” navukli” na ovu našu ), ali i drugih nacionalnih bezalkoholnih i alkoholnih pića, slika je u kojoj smo uživali do kasno u noć.

Kada je riječ o Novogradiščanima kao domaćinima, gosti su oduševljeni, iako su, kažu organizatori,  tijekom prethodnih nekoliko dana shvatili i kako stranci, stanovnici pojedinih europskih zemalja imaju i određene, društveno uvjetovane predrasude i stereotipe o nama kao naciji. Zanimljivo je kako nas udaljenije zemlje ( Ukrajina, Gruzija, Moldavija )  doživljavaju kao zemlju toplih, gostoljubivih ljudi, dok naši relativni susjedi ( Bugari, Turci ) misle kako smo ratoborni i često, previše opterećni prošlosti.

Sklonost humoru, pametnoj ironiji i cinizmu, kritički doživljaj i pogled na vlastitu zemlju, otvorenost prema drugačijima i različitima, ono je što povezuje mlade iz 10 europskih zemalja, goste našega grada. Uz, naravno visoko obrazovanje, ali i spremnost za svakodnevno učenje i stjecanje novih znanja i vještina. Jer, znaju svi, bili u Europskoj uniji odavno, ili se tek spremali za ulazak, samo znanje, multikulturalnost, ali i spremnost na prihvaćanje različitosti, uz neophodno traženje sličnosti među nama, put je za bolju budućnost starog kontinenta, ali i svih njegovih stanovnika. Upravo u tome leži i najveća vrijednost ovog projekta, uz napomenu kako je bilo sjajno, bar na jednu večer, biti dio globalnog, kozmopolitskog društva koje čine mladi, pametni ljudi. Iako smo se trudili stereotipe ostaviti iza sebe, ili ih prokomentirati na zabavan način, zanimljivo je bilo potvrditi samome sebi, neke od uvriježenih  stavova kojima robujem svi. I u ovoj je skupini najveći šarmer, najglasniji i najušminkaniji, slučajno ili ne, bio Talijan Francesko Leone, inače, jedan od glavnih trenera i voditelja radionice.

Mladi Europljani, sudionici projekta, danas su, nakon nekoliko dana cjelodnevnih, zahtjevnih treninga na slobodnom danu, odnosno eksurziji po Slavoniji. Prva destinacija je Osijek, a uživat će i u eko-etno selu Karanac. Nastavak obuke, dakako, neformalne, ali iznimno važne, planiran je za sutra. Do tada, sretan im put i ugodan provod u Slavoniji, a organizatorima puno strpljenja, snage i bar malo, toliko potrebnog sna!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakJe li stiglo vrijeme za promjene?
Sljedeći članakTema dnevno političkog prepucavanja ili realnost?