Iako se za problem onečišenja zraka u Slavonskom Brodu i povremenog nesnosnog smrada, znalo i ranijih godina, uglavnom od izbora do izbora, stvari su posljednjih tjedana dobile nacionalnu pozornost, a glavni grad županije postao mjesto u koji navraćuju sve najvažnije “face” s vrha.

Kada su krajem mjeseca listopada, uoči blagdana Svih svetih, iziritirani izjavom resornog ministra Zmajlovića , Brođani javnim prosvjedom odlučili stvari uzeti u svoje ruke i javno upozoriti na problem, Vlada je promptno odlučila reagirati jedinim mogućim sredstvom, kako su rekli, diplomacijom.Jer, stvari nisu tako jednostavne, a problem je međunarodne prirode.

 

Tko je u pravu – Brođani koji svakodnevno udišu onečićen zrak, čija je koncentracija kancerogenog benzena i ovih dana bila previsoka, predstavnici bosanskobrodske  ( čitaj ruske ) rafinerije s druge strane Save, koji tvrde kako rade u skladu sa zakonom, te otpadne, otrovne tekućine prerađuju prije nego li ih ispuste u zrak, Ministarstvo  zaštite okoliša i prirode RH  koje je i ovih dana objavilo kako se javnosti plasiraju neispravno interpretirani podaci o izmjerama plinova o zraku, ili netko treći?

 

Želeći se i sami uvjeriti u ono što je istinito, ovih su dana Slavonski Brod, samoinicijativno posjetili najprije predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak, a potom danas ( četvrtak, 8.studenoga)  i predsjednik dr.Ivo Josipović, također na vlastitu inicijativu.

Čičak je, u ime HHO-a Brođanima obećao, kako će o svemu izvijestiti međunarodne institucije, koje bi, obzirom kako je Europa Hrvatskoj već dala “packe” zbog nedovoljnog bavljenja pitanjima ekologije i zaštite okoliša, trebale reagirati. Ivan Zvonimir Čičak osim toga je rekao kako je “šokiran” potezima Vlade i ministra Zmajlovića, koji, kaže Čičak, ne radi ništa drugo nego provodi politiku zataškavanja.

HHO je u posjedu dokumenta iz kojeg je vidljivo kako su Rusi ciljano kupili bosanskobrodsku rafineriju kako bi u njoj prerađivali naftu s velikom količinom sumpora, što nije moguće nigdje drugdje u svijetu.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakJedinstvo u različitostima
Sljedeći članakKako spasiti Hrvatsku od nas?!