Na današnji dan, 16. listopada, obilježava se tužna obljetnica odlaska jednog od najtalentiranijih pjevača s ovih prostora Toše Proeskog. Prije 11 godina njegov život ugasio se u stravičnoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške i ostavio u šoku i nevjerici tisuće i tisuće obožavatelja koje je Toše tijekom života zadivio svojim likom i djelom.

 

Toše Proeski (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Iako je u trenutku smrti imao samo 26 godina iza sebe je ostavio glazbeni opus o kojem će se pričati još desetljećima. Njegove pjesme “Pratim te”, “Igra bez granica” i “Bože, brani je od zla” samo su neki od hitova po kojima ga pamti domaća publika koja je ovog makedonskog mladića prigrlila kao svog.

Glazbom se Toše počeo baviti još kao dječak, a s 15 godina počeo je graditi svoju estradnu karijeru. Njegov osebujni vokal pokorio je ne samo makedonsko tržište nego i sve zemlje u bivšoj Jugoslaviji. Bio je miljenik naših pjevača, posebice onih s kojima je surađivao. Iza njega je duet s Tonyjem Cetinskim, Antonijom Šolom, ali i suradnja s poznatim skladateljima i producentima Nenom Ninčevićem, Miroslavom Rusom i Mirom Buljanom.

 

Glazbeni kritičari često su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa, a njegov mladi život ugasio se neposredno prije Tošinog proboja na svjetsko tržište. Pred njim je bila svjetska slava, no nebo je imalo drugačije planove.

O njegovim pjevačkim kvalitetama ne treba se govoriti previše jer svi znaju da je Toše bio pjevačka ikona neospornog talenta. No, ono što je posebno oduševljavalo sve one koji su ga poznavali su njegova skromnost i jednostavnost. Iako je imao status zvijezde, Toše se nikada nije ponašao kao zvijezda. Bio je jako privržen obitelji, a tužne sudbine malog čovjeka često su ga znale potpuno slomiti. Ono što mu je davalo snagu da se uzdigne je vjera u Boga za koju je često isticao da je njegova vodilja.

 

Poznat je i kao veliki humanitarac, a za svoje brojne humanitarne nastupe 2003. godine dobio je nagradu Majke Tereze. Posebnu pozornost posvećivao je onim najmlađima kojima je pomoć itekako potrebna, a njegovo djelovanje zamijetio je i UNICEF koji ga je proglasio svojim ambasadorom. Htio je svijet učiniti boljim mjestom, no tužna sudbina prerano ga je sustigla.

Zvijezde ne postoje, osim onih na nebu. Ja samo radim svoj posao”, izjavio je jednom prigodom Toše ne sluteći da je nebo trebalo jednu zvijezdu baš kao što je on.

Toše Proeski (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)
 

I jedanaest godina nakon odlaska u njegovom rodnom Kruševu vlada neopisiva tuga. Njegovi roditelji teško se nose s tragedijom, a utjehu pronalaze u unucima. Tošina bivša djevojka se udala i postala majka, no neprežaljeni pjevač još je svima u mislima. Njegove pjesme i karizma kojom je zračio ne mogu se zaboraviti. Iako više nije s nama Toše živi i dalje u sjećanju obitelji, suradnika i obožavatelja. I tamo će zauvijek i ostati.

Komentari
Prethodni članakGimnazijalci u borbi protiv raka dojke: Ružičasti baloni za Ružičasti listopad!
Sljedeći članakUvedena naplata parkiranja u sjevernom dijelu naselja Urije i Ulici Vladimira Nazora / foto