Listopad je mjesec posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. U Hrvatskoj najčešće sijelo raka kod žena, od kojeg ih obolijeva četvrtina. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2014. godine je od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena pa je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka kod žena.

Listopad je tako mjesec u kojemu se posebna pažnja daje upravo toj bolesti koja odnosi brojne živote i naravno da se naglasi važnost prevencije i mogućnost ranog otkrivanja.

Mjesec listopad iskoristili su i novogradiški gimnazijalci kako bi na simboličan način pokazali da su se i oni uključili u akciju Ružičasti listopad u Novoj Gradiški. 

Učenici su držeći ružičaste balone oblikovali vrpcu i time dali potporu spomenutoj akciji.

Pedagoginja novogradiške gimnazije, Ljiljana Vidmar kazala je iz kojeg su se razloga gimnazijalci uključili obilježavanju Ružičastog listopada.

-”Mnogobrojne su aktivnosti gimnazijalaca tijekom svake školske godine. Naročito u listopadu koji posvetimo humanitarnim i zdravstvenim akcijama. Uz podršku Grada Nova Gradiška i Zavoda za javno zdravstvo, a na inicijativu udruge SVE za NJU, učenicima trećih razreda podijelili smo letke ”Mama budi zdrava” kako bi time motivirali majke i žene u obitelji da obave redovan pregled dojke koji traje svega pet minuta, a može spasiti život”. 

Potrebno je na vrijeme početi brinuti o zdravlju, jer tijelo je jedino mjesto gdje morate živjeti, a zdrav čovjek, ujedno je i bogat,
iako toga nije svjestan.

Više o ključnim činjenicama o raku dojke: uzrocima, rizičnim čimbenicima i dijagnostičkim postupcima pročitajte u Edukativnoj brošuri Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakInterventni policajac Krešimir Šimić pobjednik je ultramaratona Zagreb – Vukovar
Sljedeći članakJedanaest godina bez našeg anđela Toše Proeskog