Nakon epidemioloških uputa za organizaciju rada u školama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije u učeničkim domovima. Preporučuju da u istim sobama borave učenici iz istih razrednih odjeljenja ili obitelji, maske su obavezne samo u zajedničkim prostorijama.

Domovi trebaju i osigurati laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala u dovoljnoj količini, što se odnosi na sapun, tekuću vodu, dezinficijens, papirnate ručnike, vreće za smeće, maske za lice, jednokratne rukavice, toplomjer i tekućine za dezinfekciju površina.

Preporučuje se i da u istoj sobi borave učenici istog razrednog odjela ili obitelji te da se kreveti razmaknu na udaljenost od 1,5 m.

– U svaku sobu potrebno je smjestiti što manji broj učenika, ovisno o kapacitetima doma i broju korisnika. Krevete u sobama neophodno je razmjestiti tako da su međusobno razmaknuti najmanje 1,5 m (ukloniti iz soba sav namještaj koji nije nužan). Broj i raspored korisnika po sobama, ako je moguće, potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi borave učenici iz istog razrednog odjela ili iz što manjeg broja razrednih odjela ili iz iste škole ili učenici koji žive u istom kućanstvu (iz iste obitelji). Ako su u sobu smješteni učenici koji nisu iz istog razrednog odjela, u sobi ne bi trebalo biti smješteno ukupno više od tri učenika. Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje. U sobe ne smiju ulaziti učenici iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska, piše u preporukama.

Razmak je nužno osigurati i u zajedničkim prostorijama i u njih bi učenici trebali ići prema po unaprijed utvrđenom rasporedu prema sobama. Zadržavanje u hodnicima i na stubištima potrebno je skratiti koliko je moguće u cilju izbjegavanja grupiranja. Upotrebu zajedničkih toaleta treba organizirati tako da isti korisnici grupirani prema sobama koriste točno određeni toalet.

Učenici ne moraju nositi maske u sobama, kada jedu u blagovaonici i ne nose ih u sanitarnom čvoru kod pranja zuba, umivanja i tuširanja. 

Izvor: srednja.hr

Komentari
Prethodni članakBrendiranje BPŽ kao vinske destinacije – inicijalni sastanci i edukacija vinara
Sljedeći članakS novogradiške tržnice: Polako, ali sigurno dolazi nam jesen