Za Josipovo u ožujku dolaze nam rode, pred jesen u kolovozu uz Bartolovo odlaze! U ponedjeljak, 24. kolovoza bio je blagdan svetog Bartola, oduvijek poznato vrijeme odlaska roda u daleke tople krajeve, na  prezimljavanje i preživljavanje, uz čekanje povratka u naš kraj.

Prvi je ovo znak nadolazeće jeseni, a jedan od nagovještaja jeseni primijetili smo i na našoj novogradiškoj tržnici. Gotovo da nije bilo posjetitelja kojemu za „oko nisu zapeli” ovi prekrasni vrganji koje je ponudila naša sugrađanka.

– Ovoga sam puta imala sreće i u kratkom vremenu prikupila nekoliko kilograma. Očito im pogoduje vrijeme. Međutim, ima dana kada tražim satima i ništa ne nađem. Jutrošnji „ulov” bio je više nego dobar, šteta što niste došli prije, jedan je vrganj težio skoro kilogram. Vrganji su prava poslastica, možete ih praviti na više načina. Ja ih najviše volim „izdimstati” pa preliti jajima – kaže.

– Volim prirodu, posebice branje gljiva, a ponešto se može i zaraditi, pa na ovaj način spojim ugodno s korisnim – dodaje prodavačica koja nam nije htjela otkriti lokaciju gdje ih je našla.

Međutim, podijelila je nekoliko savjeta koje svakako trebate imati na umu kada krećete:

– Oprema koja vam je potrebna za branje gljiva sastoji se od košare za odlaganje gljiva i noža za njihovo rezanje. Naravno, morate imati knjižicu za raspoznavanje gljiva. Uvijek je morate ponijeti sa sobom kad idete u berbu gljiva.
Najbolje bi bilo da, ako ste novi u branju gljiva, sa sobom povedete nekoga tko poznaje gljive jer će vam kao početniku biti jako teško raspoznati one prave – kaže.

Komentari
Prethodni članakIzašle upute HZJZ-a za učeničke domove: Mjerenje temperature obavezno ujutro i navečer
Sljedeći članakNaša pozitiva: Vatrogasci iz Rešetara danas su trebali obilježiti 90 godina postojanja