Mjesec tijekom kojega su nas učili vrijednostima koje možemo pronaći u knjigama, danas je službeno ( četvrtak, 15.studenoga ) zamijenio mjesec u kojemu će stručnjaci nastojati upozoriti na sve prisutniji javno zdravstveni problem ovisnosti.Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine od 15.11.do 15.12.provodi s ciljem upozorenja na probleme ovisnosti, ali i upoznavanje neprijatelja. Jer, neprijatelja je svakim danom sve više, kažu stručnjaci, tvrdeći kako to valjda ide, ruku pod ruku, s ostalim egzistencijalnim problemima.

Uz probleme ovisnosti o drogama, koji su prema statistici, lagano u opadanju, svakodnevo se javljaju novi oblici, ali i sredstva ovisnosti. Od antidepresiva, legalno prepisanih na liječnički recept, preko instant zabave, poker automata i raznih drugih oblika klađenja i kocke, do sintetičkih droga do kojih je iznimno jednostavno doći, ali i ovisnosti o internetu.

Upravo stoga,  problem ovisnosti danas traži stručni i interdisciplinarni pristup, ali i trajnu edukaciju i prevenciju. Svjesni kako su životne priče i osobna iskustva često najbolnija, ali i najupečatljivija, Narodna knjižnica i čitaonica Okučani, zahvaljujući osobnom zalaganju voditeljice Zrinke Grgić,  već dugi niz godina uspješno surađuje s terapijskom Zajednicom Susret sa Ivanovca i njihovim štićenicima. I danas su, uz kraj Mjeseca hrvatske knjige i početak Mjeseca borbe protiv ovisnosti organizirali susret temeljen na osobnim svjedočanstvima nekolicine štićenika, ali i terapeuta Zajednice, Daria Paukovića. Ovakav oblik edukacije i prevencije pozdravili su i načelnik Policijske postaje Okučani, Zrinko Kapetanić, te predsjednik Općinskog vijeća, Ivica Pivac.

Kako je život često najbolja škola s, na žalost,  najbolnijim lekcijama, iskustva štićenika, podijeljena s gostima, bila su potresno, ali i pomalo katarzično iskustvo, koje su svim nazočnima problem ovisnosti osvijestili iz jednog drugačijeg, daleko osobnijeg iskustva, nego li su to brojke i statistike.

Zajednica Susret, prva terapeutska zajednica takve vrste osnovana u Hrvatskoj, nedavno je proslavila uspješnih 20 godina rada, što je posjetom, obilježio i predsjednik Republike, dr.Ivo Josipović. Kroz zajednicu je do sada prošao značajan broj štićenika, iz svih dijelova Hrvatske, s različitim problemima. Ipak, većina njih uspješno je prošla program, stekla vlastite obitelji, ali i često, nastavila boravak u zajednici,  pomažući novim korisnicima.

Jer, kako kažu stručnjaci, droga i ovisnost su samo simptom daleko ozbiljnijih problema koje treba liječiti . Baš kao što nam temperatura sugerira kako se tijelo bori s bolesti, tako i problem ovisnosti ukazuje na problem u ” duši”. Upravo stoga za izliječenje je  nužan stručan tim sastavljen od različitih profila eksperata, ali i podrška obitelji . Potvrdili su to i štićenici Zajednice SUSRET , u potresnim, životnim pričama, toliko sličnim, ali i toliko različitima,  koje su hrabro, iznijeli pred sudionicima susreta. Alkohol, opojne droge, kocka-samo su neki od problema koji su ih doveli u začarani krug ovisnosti, ali i natjerali da “okrenu novu stranicu”.

Iako postoji niz pozitivnih primjera izliječenja, a i društvo je sve svjesnije značaja ovakvih ustanova, istovremeno nismo pronašli optimalne modele resocijalizacije, kao ni programe koji nude život poslije Zajednice. Upravo su male sredine kao što je naša, istaknuto je danas u Okučanima, sklone osuđivati bivše ovisnike, te ih svakodnevno u različitim životnim situacijama diskriminirati. Upravo je stoga glavna vrijednost ovakvih susreta u raščišćavanju s vlastitim i tuđim predrasudama, kao i pokušaj ukidanja svakog oblika stigmatizacije. Mještani Okučana u tome su, definitivmo, uspjeli. Na redu smo mi ostali.

Jer, izliječenim se ovisnicima, ljudima s bolnim životnim pričama i “krvavim iskustvima”, u svakom slučaju, treba pokloniti. Lakši izlaz iz problema, ionako je, uvijek najlakše pronaći. Pogotovo ukoliko iskustva vrebaju sa svih strana. Boriti se i problem pobijediti, daleko je teže.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak“Sveta Kata, snijeg za vrata”
Sljedeći članakKako pobjeći od sebe samih i od nedjelje