Osim ove, u Slavoniji, među narodom, iznimno raširene meteorološke izreke,prema kojoj, već stoljećima znamo kako nam stiže zima, blagdan Svete Katarine na području naše županije prethodnih je 17 godina poznat i po tradicionalnom Katarinskom sajmu.

Riječ je o našoj najvećoj izložbeno-gospodarskoj priredbi na kojoj se, svake godine predstavljaju obrtnici, mali i srednji poduzetnici, predstavnici Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, ali i sve brojnije udruge civilnog društva. Povjesničari kažu kako je ovakva vrsta sajmovanja odavno poznata u Slavonskom Brodu i na širem prostoru županije, a prve zapise pronalazimo još u 18.stoljeću. S vremenom se Katarinski sajam razvio u najveći sajam takve vrste u ovom dijelu Slavonije.
Na Katarinski sajam, bilježe kroničari iz nekih davnih vremena, navraćali su majstori i obrtnici iz Đakova, Požege, Kapele, Gradiške, Vinkovaca, Vukovara, Našica, Osijeka, Županije, ali i oni iz mjesta Bosanske Posavine. U drugoj polovini 20.stoljeća Katarinski sajam je prestao s radom, te je ponovno obnovljen 1996.godine, kada se odvijao na središnjem Gradskom trgu. Posljednih pet godina Katarinski sajam svoje je mjesto našao u Koncertno kazališnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić.

 

Osim čuvanja tradicije, koja je bila i osnovni cilj revitalizacije sajma, priredba iz godine u godinu, nastoji biti što suvremenija, te, uz one izložbene,  ponuditi i niz drugih sadržaja, između kojih su posebno zanimljivi oni edukativnog karaktera, kao što su  stručna predavanja i okrugli stolovi. Zanimljivo obilježje sajma čine i brojni kulturno-zabavni programi, koji prate izložbene sadržaje.

 

Od 1769.godine na ovamo, Katarinski sajam je postao jedan od najprepoznatljivijih simbola Slavonskog Broda , sadržaj koji promiče njegove gospodarske potencijale, turističku ponudu i osobnost, ne samo u nacionalnim okvirima, nego i šire.

2008.godine, kada je organiziran 13.po redu sajam, manifestacija je pronašla i novo mjesto održavanja, u prostoru Tvrđave Brod, što se pokazalo kao pun pogodak, spoj prošlosti, budućnosti, ali i sadašnjosti. Uz brojne druge slične manifestacije, upravo je to i osobitost Katarinskog sajma-spoj višestoljetne sajamske tradicije s modernim trendovima u proizvodnom i uslužnom obrtništvu i malom poduzetništvu. Čvarkijada, koncerti, kazališne predstave, ali i dječji sajam-samo su neki od popratnih sadržaja Katarinskog sajma, koji svake godine okupi sve više izlagača, ali i posjetitelja, ne samo iz Brodsko posavske županije, nego i daleko šire. I takozvana Kuća hrvatskih brendova, od prije nekoliko godina postala je stalni prateći sadržaj koji redovno nailazi na sjajne ocjene struke, ali i posjetitelja.

 

Katarinski sajam ove vas godine čeka od 22.do 25.studenoga , a za njegovu su organizaciju zaduženi stručnjaci razvojne agencije grada Slavonskog  Broda i Poduzetničkog inkubatora Brodin.

Posebnost Katarinskog sajma je i suradnja s Hrvatskim želejznicama kroz projekt VLAKOM NA SAJAM. Stignete li u Slavonski Brod na takav način, organizatori će vam ponuditi i jedinstveni turistički poklon, razgledavnje tvrđave, kao i sudjelovanje u nadaleko poznatom programu Živuće povijesti.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakThe “end” u velikom stilu
Sljedeći članakIskustvo kao životna škola i pouka