Predsjednik Ivo Josipović gostovao je u emisiji “Na Pantovčaku Media servisa” i detaljnije objasnio izmjene Ustava. Ekskluzivno je otkrio što znači preciziranje predsjedničkih ovlasti, ali i na koji će se način povećati ovlasti Vlade. S predsjednikom je razgovarala novinarka i urednica Media servisa Željka Gulan.

“U nacrtu koji smo pripremili nema bitnih promjena u nadležnosti predsjednika, vidim da je to vrlo atraktivno pitanje i da bi se mogla zapodjenuti neka kavgica na političkoj sceni no nije to ključ promjena”, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović za Media servis te još jednom ponovio da je više riječ o preciziranju ili fokusiranju možda jačanju postojećih ovlasti, ali nikako se ne radi o uvođenju novih.

 

“To se, reći ću na primjer, odnosi na slučajeve kada predsjednik dobije zakon na potpis za koji smatra da je neustavan. Danas nema roka u kojem Ustavni sud treba odlučiti je li to ispravna prosudba ili nije, tu se daje jedan prioritet predsjedniku kod odlučivanja, mislim da je to svrsishodno, mislim da je to normalno. Ima jedna podvarijanta da bi predsjednik mogao upozoriti Sabor, ali u konačnici Sabor kao i danas, ostaje to tijelo koje donosi zakone onako kako misli da to treba činiti, tu se stvari možda malo i mistificiraju”.

Predsjednik je rekao da su pojašnjene i “nejasne ovlasti kada je riječ o izvanrednim ratnim stanjima što nema nikakve praktične vrijednosti u dogledno vrijeme”, otkrio je Josipović.

Misli da parlamentarni model ne treba mijenjati, no da u podjeli vlasti treba jasno odrediti ovlasti svakog tijela posebno.

“Ako baš hoćete – jača se pozicija Vlade”, otkrio je ekskluzivno za Media servis predsjednik Ivo Josipović kao i da se planiraju promjene oko civilnog odjela DORH-a.

“Jača se pozicija Vlade posebice kad je riječ o upravljanju državnom imovinom i načinu donošenja odluka. I mislim da je to ovoga trenutka potrebno jer smo danas svjesni određene krize odlučivanja, straha od donošenja odluka u cijelom stupu vlasti. Jer nije jasno kakva je uloga DORH-a, kakva je uloga ovoga ili onoga … Evo recimo i tu se velika promjena planira, možda dodajem i više soli nego što sam planirao, ali civilni odjel Državnog odvjetništva ne bi trebao biti tamo gdje je danas, on mora biti uz Vladu, uz upravni aparat, mora biti pravni savjetnik Vlade, države i njegov servis dok tužiteljstvo treba ostati posebna, neovisna funkcija proganjanja počinitelja kaznenih djela. Mislim da ovaj miks koji danas imamo nije najbolje rješenje”, rekao je predsjednik.

 

U ekskluzivnom intervjuu za Media servis predsjednik je govorio i o izmjenama izbornog zakonodavstva, teritorijalnom ustroju. Osvrnuo se i na predstojeću kampanju za predsjedničke izbore, ali i odgovorio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Autor: Media servis

Komentari
Prethodni članakGradonačelnik Željko Bigović primio članove Taekwondo kluba “Vukovi” (photo)
Sljedeći članakAirsoft udruga Nova Gradiška za pomoć bolesnom Gabrijelu (photo)