Hypo Alpe-Adria Banka u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom poljoprivrednom komorom organizira ciklus besplatnih radionica o provedbi IPARD programa, pretpristupnog programa Europske unije namijenjenog razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju. Jedna od takvih radionica održava se danas (srijeda 14. ožujak 2012.) i sutra u Slavonskom Brodu u prostoru Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Slavonski Brod.

U okviru IPARD programa Hrvatskoj je na raspolaganju 244,8 milijuna eura do ulaska u punopravno članstvo 2013. godine kada će sektoru poljoprivrede na raspolaganju biti puno izdašnija sredstva koja će, samo u prvoj godini punopravnog članstva, iznositi 421 milijun eura. Osim brojnih gospodarstvenika s područja naše županije, na prvom danu radionice u Slavonskom Brodu nazočili su i predstavnici Ministarstva poljoprvirede, Centra za tehnološki razvoj – razvojne agencije Brodsko-posavske županije, te Hypo Alpe-Adria banke.

 

Nakon četvrtih izmjena IPARD programa, koje su potvrđene početkom ove godine od strane Europske komisije, kreće se u izmjene svih pravilnika, a novina je, ističe načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja Europske unije iz Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, da će se razdvojiti zajednički pravilnik Mjera 101 i 103 na dva pravilnika. Što se tiče ostalih mjera, danas je objavljen novi pravilnik za provedbu Mjere 301 za poboljšanje ruralne infrastrukture, a natječaj će biti objavljen idući tjedan. O detaljima ovog i ostalih natječaja Majdak kaže:

 

Majdak je također napomenuo da se investicije u okviru potpora za ruralni razvoj doista isplate, te je povrat ulaganja do 50%. Ujedno se radi na tome kako bi se potencijalnim korisnicima potpora olakšao način prijave za što je zadužena Agencija za plaćanja u poljoprviredi koja će dodatno pojednostaviti proceduru odobravanja, ugovaranja i svih ostalih koraka vezanih za prijave na natječaje.

 

U samom procesu povlačenja sredstava iz europskih predpristupnih fondova u svakom slučaju je bitna poslovna banka, kako bi lakšim putem potencijalni korisnici EU programa mogli napisati projekt i u konačnici doći do sredstava, ističe Tomislav Šambić regionalni menadžer Hypo Alpe-Adria banke. To je ujedno i razlog organiziranja ovih info dana, odnosno besplatnih radionica, rekao je Šambić i dodao:

 

Kada se dobre ideje pretoče u jedan kvalitetni projekt, banka je pripremila i osigurala razne kreditne linije putem kojih se mogu dobiti značajna financijska sredstva, istaknuo je Šambić koji je rekao da je Brodsko-posavska županija posebna od svih ostalih županija u Hrvatskoj jer je povukla do sada najviše sredstava iz EU predpristupnih fondova. Također napominje da je 15 mjeseci do ulaska Hrvatske u Europsku uniju što znači da je stalo doista malo vremena za korištenje predpristupnih fondova. Stoga se i organiziraju ovakve radionice kako bi se klijenti potaknuli da što više sredstava povuku iz predpristupnih fondova, što se u konačnici, prema povratnim informacijama korisnika, i isplati.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanin otuđio iz šume 23 stabla hrasta
Sljedeći članakPazite koga nazivate štreberom!