Hrvatska želi postati zemlja znanja, jer kvalitetno obrazovanje je preduvjet za gospodarski razvoj.Rečenica je to iz PLANA 21, kojim je KUKURIKU KOALICIJA, izlazeći na izbore i očekujući vlast, najavljivala drastične pozitivne pomake i prevrate u obrazovanju. Resorni ministar, tada SDP-ov glavni jurišnik, Željko Jovanović, tada je iznosio grandiozne planove kojima ćemo se se približiti Europi i zauvijek odbaciti loše naslijeđe prijašnjih vladajućih garnitura.

Aktualne brojke pokazuju kako je Kukuriku vlada, unatoč obećanome i zapisanome u Planu 21, krenula u potpuno pogrešnom smjeru, piše u priopćenju kojim prosvjetari, ali i zaposlenici u zdravstvu najavljuju sutrašnji ( četvrtak, 29.studenoga) štrajk upozorenja kojim će iskazati nezadovoljstvo politikom Vlade, naročito po pitanju zdravstva i obrazovanja. ” Naše daljnje akcije ovisit će i o daljnjim potezima Vlade, ali im poručujemo kako nećemo odustati tako dugo dok ne promijene smjer kretanja zemlje prema boljitku, ane u spiralu propadanja”, zaključuju prosvjetari u priopćenju.

 

Štrajkat će se sutra u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, institutima i zdravstvenim ustanovama,, a štrajk su najavila četiri sindikata Matice hrvatskih sindikata; Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, a pridružit će im se i Sindikat zaposlenih u  školstvu, Preporod.

 

Oko 60-ak tisuća članova sindikata sutra će doći u škole, kao i svakog radnog dana, ali će jednostavno sjediti za katedrama i neće obavljati svoj posao. Jednodnevni štrajk bit će organiziran u 330 škola u Hrvatskoj, jer nije prošao pokušaj mirenja s Vladom. Podsjetimo, Vlada je u srpnju donijela odluku o ukidanju dodataka, odnosno smanjenju plaća prosvjetara za tri, pet, sedam i devet posto,ovisno o broju godina staža u prosvjeti.

 

Na području Brodsko posavske županije sindikat Preporod ima oko 130 članova, te je prisutan u samo 6 škola, izjavio je županijski povjerenik Preporoda, Filip Marić. Tako nastave sutra neće biti u školama u Velikoj Kopanici, Gundincima, Vrpolju, Andrijevcima i Šamcu.  U Slavonskom Brodu sindikat Preporod prisutan je samo u Osnovnoj školi “Hugo Badalić”.Šimo Vukasović, sindikalni povjerenik kaže kako sutra njihovi članovi neće održati nastavu.

 

Hoće li prosvjetari štrajkom išta postići, ili će se Vlada oglušiti na njihove zahtjeve, vidjet ćemo sutra…

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPolitički mrtvaci trče počasni krug
Sljedeći članakKredit pao, ali pala i demokracija!